Osuđen zbog ‘ritualnog seksa’ sa 104 žene

Običaji u nekim dijelovima Malavija nalažu da se muškaracu, poznatom kao "hijena", plati da ima seksualne odnose sa udovicama i djevojkama kada dobiju prvu mjesečnicu (AP)

Sud u Malaviju osudio je HIV-pozitivnog muškarca koji je priznao da je imao seksualne odnose sa 104 djevojke i udovice u tradicionalnom ritualu “seksualnog čišćenja”. 

Eric Aniva (45) proglašen je krivim po dvije optužbe na jednodnevnom suđenju u pretnatrpanoj sudnici u distkritu Nsanje. 

“Jasno je da je država dokazala van svake sumnje da je optuženi bio uključen u štetne radnje”, rekao je sudija Innocent Nebi.

“Proglašavam vas krivim”, rekao je, dodajući da će presuda biti izrečena 22. novembra. 

U presudi nije uzeto u obzir da je optuženi HIV pozitivan, jer nije bilo dokaza da su djevojke i žene dobile virus. 

Porodice plaćaju za seksualne odnose

Običaji u nekim dijelovima južnog Malavija nalažu da se muškaracu, poznatom kao “hijena”, plati da ima seksualne odnose sa udovicama kako bi istjerao zle duhove i spriječio da se desi još neka smrt. 

“Usuđujem se otkriti da sam to prakticirao. Ali moje hapšenje, suđenje i čak zatvaranje neće spriječiti druge da upražnjavaju ovaj običaj koji postoji više od 100 godina”, rekao je Aniva ispred sudnice. 

Takve muškarce plaćaju porodice da ima seksualne odnose sa ženama koje tek postanu udovice kako bi umirile duh preminulog ili sa djevojkama nakon prve mjesečnice da bi označili njihov prelazak u odraslo doba. 

Nije poznato koliko je ta praksa raširena u Malaviju, ali vjeruje se da je ona česta na jugu zemlje. 

Neki ljudi vjeruju da ako se ona ne obavi, bolest i druge nesreće mogu zadesiti porodicu ili zajednicu, tvrde lokalni stanovnici. 

Maksimalna kazna pet godina zatvora

Anivin slučaj izazvao je kontroverze u ovoj južnoj afričkoj zemlji, gdje su ga aktivisti za ženska prava nazvali zlostavljačem, dok su ga drugi označili kao “žrtveno janje” zbog običaja. 

Državni tužilac Chiyembekezo Banda tražio je dugogodišnju kaznu zatvora za Anivu, rekavši da je vjerovatno i odgovoran za širenje HIV-a. Maksimalna kazna s kojom se on suočava je pet godina zatvora. 

Malavi je jedna od zemlja u svijetu koja je najviše pogođena HIV-om, sa 27.000 smrtnih slučajeva povezanim sa AIDS-om, dok je devet posto stanovnika zaraženo HIV-om.

Izvor: Agencije