Obama i Xi o sjevernokorejskoj prijetnji

Sjeverna Koreja posljednjih mjeseci izvela je nekoliko nuklearnih testova i ispalila balističke rakete, kršeći sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama će tokom svog posljednjeg susreta sa kineskim kolegom Xi Jinpingom iskoristiti utjecaj kako bi pooštrio sankcije Sjevernoj Koreji prije nego što u januaru preda vlast, prenose agencije.

Obama se u petak oprostio s evropskim čelnicima, a zatim je otputovao u Peru, gdje učestvuje na samitu APEC-a koji se ovog vikenda održava u Limi i na kojem će sudjelovati 21 čelnik azijsko-pacifičkih zemalja.

Na toj posljednjoj etapi putovanja u inostranstvo u funkciji američkog predsjednika, Obama će potvrditi svoju nepopustljivost prema Sjevernoj Koreji koja je posljednjih mjeseci izvela nekoliko nuklearnih testova i ispalila balističke rakete, kršeći sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, dodaju agencije.

To se događa se nekoliko sedmica prije dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću 20. januara. Sjeverna Koreja bi mogla iskoristiti tu osjetljivu prijelaznu fazu da ispita budućeg 45. američkog predsjednika koji nema nikakva političkog ni diplomatskog iskustva.

‘Izvršiti pritisak’

U razgovoru za AFP, uoči posljednjeg Obaminog putovanja, njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice kazala je da će Sjedinjene Države ujediniti snage sa saveznicima u UN-u kako bi “izvršili najveći mogući pritisak na Sjevernu Koreju”.

“Na razvoj njihovih (nuklearnih) kapaciteta gledamo isključivo kao na ozbiljnu prijetnju našim i interesima naših saveznika”, istaknula je.

Washington je za vrijeme Obaminog mandata zauzimao čvrst stav da ne dopusti nuklearno naoružavanje Sjeverne Koreje. Svaki dijalog je uvjetovao zalaganjem za denuklearizaciju.

UN je već pet puta uvodio sankcije Sjevernoj Koreji od njenog prvog nuklearnog testa 2006. Vijeće sigurnosti trenutno raspravlja o reakciji na peti nuklearni test izveden u septembru.

Ranije UN-ove sankcije nisu spriječile ovu zemlju da poveća izvoz uglja za 60 posto, zaradivši tako više od 100 miliona dolara na mjesec, navodi AFP.

Prema riječima američkog zvaničnika, Obama će o toj temi razgovarati sa Xi Jinpingom na susretu predviđenom u subotu u okviru samita.

“Cilj nije samo da izvršimo pritisak radi pritiska. Pokušavamo navesti Sjevernu Koreju da donese ispravnu odluku”, rekao je taj zvaničnik.

Kina je “donijela neviđene mjere kako bi pojačala pritisak na Sjevernu Koreju”, dodao je.

Izvor: Agencije