Kineski predsjednik brani slobodnu trgovinu od Trumpa

Trump je vodio kampanju protiv TPP-a potpisanog 2015. između 12 zemalja regije, na poticaj američkog predsjednika Baracka Obame (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u Limi čelnike Azijsko-pacifičke zone da podrže regionalni sporazum o slobodnoj trgovini koji je predložila Kina kako bi se prebrodila praznina nakon mogućeg američkog napuštanja Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP).

“Izgradnja Azijsko-pacifičke zone slobodne razmjene  (FTAAP) je vitalna strateška inicijativa za dugoročni napredak regije. Moramo oštro prionuti njenoj izgradnji”, izjavio je kineski čelnik na godišnjem samitu Organizacije za ekonomsku saradnju Azija-Pacifik (APEC). 

“Nećemo zatvoriti vrata cijelom svijetu, već ih šire otvoriti”, dodao je kineski predsjednik.

Xi Jinping se neizravno obraćao novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je najavio protekcionističke mjere radi zaštite američkih radnih mjesta od jeftine kineske i meksičke konkurencije, prenose agencije.

Trump je vodio kampanju protiv TPP-a potpisanog 2015. godine između 12 zemalja regije, na poticaj američkog predsjednika Baracka Obame koji se nalazi u Limi na svom posljednjem službenom putovanju.

Stav Trumpa

Taj sporazum o slobodnoj razmjeni koji isključuje Kinu je “strašan i čini štetu” Sjedinjenim Državama, rekao je milijarder tokom kampanje i oštro se suprostavio ratifikaciji sporazumu u Kongresu.

Kineski predsjednik je u Limi branio RECP, plan sporazuma slobodne razmjene između ASEAN-a (Saveza država Jugoistočne Azije), Australije, Kine i Indije, ali bez SAD-a. 

Peking predstavlja RCEP kao veliku etapu u gradnji zone slobodne trgovine Azije i Pacifika (FTAAP) koja okuplja zemlje članice APEC-a i čije zaključivanje bi moglo potrajati godinama.

“U potpunosti ćemo se posvetiti ekonomskoj globalizaciji uz podržavanje multilateralne trgovine i napredovanje FTAAP-a, radeći na brzom zaključivanju pregovora o RCEP-u”, rekao je.

Kineski predsjednik će se tokom vikenda posljednji put sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Dvadeset i jedna ekonomija APEC-a predstavlja 60 posto svjetske trgovine i 40 posto stanovništva.

Izvor: Agencije