Francuska desnica bira kandidata za predsjedniče izbore

Najnovije ankete pokazuju da je Francois Fillon prvi put u vodstvu (EPA)
Najnovije ankete pokazuju da je Francois Fillon prvi put u vodstvu (EPA)

Francuska desnica održava prvi krug unutarstranačkih izbora za kandidata na predsjedničkim izborima koji će biti održani u proljeće 2017. godine, a favoriti za nominaciju stranke Republikanci su dva bivša premijera Francois Fillon i Alain Juppe i bivši predsjednik Nicolas Sarkozy.

Najnovije ankete pokazuju da je Fillon prvi put u vodstvu u odnosu na svoje takmičarke.

Prema rezultatima istraživanja instituta Ipsos koje je pariški Le Monde objavio, 30 posto ispitanika namjerava da glasa za Fillona, dok 29 posto njih podržava Juppea i isto toliko ih je za Sarkozya, prenosi Reuters.

Veliki izgledi za pobjedu 2017.

Metež u Socijalističkoj partiji, pri čemu je predsjednik Francois Hollande najnepopularniji šef francuske države poslije Drugog svjetskog rata, znači da, ko god pobjedi među republikancima, ima velike izglede za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Kako sada stvari stoje, republikanci će se u odlučujućem krugu trke za predsjednika države najvjerovatnije nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front na čelu sa Marine Le Pen.

Drugi krug unutarstranačkih izbora konzervativne stranke Republikanca predviđen je za 27. novembar, dok će socijalisti u januaru birati svog kandidata za predsjednika zemlje.

Predsjednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga 23. aprila i 7. maja.

Izvor: Agencije


Povezane

U Parizu se obilježava godišnjica napada u kojima je ubijeno 130 osoba, 369-oro je ranjeno. Francuski predsjednik Francois Hollande otkrio je spomen ploče žrtvama. Vlasti namjeravaju da vanredno stanje, uvedeno nakon napada, produže do maja naredne godine. Naš gost bio je Mirza Smajić – docent na Odsjeku sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta političkih nauka u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO