Trump i Stoltenberg složni u vezi važnosti NATO-a

Washington daje gotovo 70 posto izdataka za NATO (AP)

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg su telefonski razgovarali te su se složili u vezi “trajne važnosti” Sjevernoatlantskog saveza.

“Novoizabrani predsjednik i generalni sekretar su naglasili trajnu važnost NATO-a te su raspravljali o tome kako se NATO prilagođava novom sigurnosnom okruženju, uključujući i borbu protiv prijetnje terorizma”, saopćio je NATO.

Dvojica čelnika su razgovarala i o izdvajanjima za odbranu te su se složili da je “došlo do napretka u pravednijoj raspodjeli tereta, no da ima još mnogo toga za napraviti”, očigledno aludirajući na puno veće vojne izdatke koje Sjedinjene Američke Države daju za odbranu Evrope od nje same, prenio je Reuters.

U interesu i Evrope i SAD-a

“Apsolutno sam uvjeren da će Trump nastaviti sa snažnom predanošću SAD-a evropskoj sigurnosti i NATO-u”, istaknuo je Stoltenberg u intervjuu za AFP.

 “To je u interesu i Evrope i SAD-a”, dodao je, naglašavajući kako su dva svjetska i Hladni rat pokazali koliko su međuovisne sigurnosti tih dvije strane.

Jedini put kad je primijenjen NATO-ov Član 5. o kolektivnoj odbrani, poznat kao “svi za jednog, jedan za sve”, bilo je nakon napada 9. septembra 2001. godine na SAD, podsjetio je Stoltenberg.

Generalni sekretar od Trumpa očekuje da nastavi s pritiskom na NATO saveznike u vezi većih izdvajanja za odbranu, kao što su to činili i prošli predsjednici, što smatra opravdanim, prenosi Hina.

Washington daje gotovo 70 posto izdataka za taj savez te već dugo traži da ostali učine više po tom pitanju.

Trump je tokom svoje kampanje zapanjio NATO saveznike kad je rekao da bi Washington mogao razmisliti dva puta hoće li stati u odbranu neke članice ako nije platila svoj udio u Savezu.

Saveznike je zbunio i Trumpov pozitivan stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

‘Rusiju ne možemo izolirati’

Na varšavskom samitu u julu su dogovorili najveće jačanje snaga od kraja Hladnog rata, kako bi se suprotstavili sve agresivnijoj Rusiji.

Stoltenberg ne vidi problem u Trumpovom stavu.

“Ono što sam čuo je da je Trump također poslao poruku o razgovoru s Rusima. Na našem samitu u Varšavi mi smo odlučili o jačanju odbrane, ali i o političkom dijalogu” s Moskvom, rekao je generalni sekretar.

“Rusija je naš najveći susjed i tamo će ostati. Nema načina da je izoliramo, pa moramo nastaviti s težnjom prema konstruktivnijem odnosu prema njoj”, dodao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije