Spor Kurda i Bagdada o Mosulu nakon ISIL-a

Operacija preuzimanja Mosula započela je 17. oktobra (AP)

Došlo je do jasnih podjela između iračkih i kurdskih lidera oko kontrole teritorije nakon ponovnog preuzimanja Mosula, iako borba za posljednje ISIL-ovo uporište u Iraku nije ni blizu kraja dok ulazi u drugi mjesec.

Uz pomoć međunarodne koalicije i njenih zračnih udara, iračke snage su pokrenule veliku operaciju preuzimanja grada na sjeveru Iraka 17. oktobra, a veliku ulogu u ofanzivi imaju kurdske Pešmerge.

Vojna akcija je pomogla autonomnoj kurdskoj regiji da preuzme ili učvrsti kontrolu nad velikim dijelovima sporne teritorije na sjeveru Iraka. Proteklih dana, kurdski lider Massoud Barzani i irački premijer Haider al-Abadi iznose suprotstavljene stavove o tome ko će kontrolirati područje Mosula nakon preuzimanja grada.

„Dogovorili smo se sa Sjedinjenim Američkim Državama o tome da se ne povlačimo iz dijelova Kurdistana“, rekao je Barzani u srijedu tokom posjete kurdskim borcima na prvim linijama u ponovo osvojenom gradu Bashiqi.

Irački Kurdistan dugo tvrdi kako područja duž njegove granice, koja se proteže od Sirije na zapadu do Irana na istoku, trebaju biti pod njegovom kontrolom, ali se s time ne slaže Bagdad.

„Ova područja oslobodila je krv 11.500 mučenika i ranjenika iz redova Pešmergi. Nakon tih žrtava, nemoguće ih je vratiti pod kontrolu države“, naveo je Barzani.

Brojne zajednice

U regiji oko Mosula živi mozaik etničkih i vjerskih zajednica – Arapi, Turkmeni, Kurdi, Jezidi, kršćani, muslimani suniti i šiiti, a velika većina su sunitski Arapi.

Kurdski lider je čak kazao kako je sa Bagdadom postignut dogovor o „nezavisnosti“ Kurdistana.

„Nezavisnost je prirodno pravo našeg naroda i nikada ga se nećemo odreći. O tome smo otvoreno pričali sa Bagdadom koji je dao pozitivan odgovor.“

Abadijev ured je odgovorio „pojašnjenjem“ u kojem se navodi kako se u dogovoru Bagdada i Kurdistana jasno traži povlačenje Pešmergi nakon oslobađanja Mosula.

U tom sporazumu se navodi kako će se ove jedinice vratiti „na ranije lokacije koje su držale prije pokretanja operacije oslobađanja“.

Operacija preuzimanja Mosula jučer je ušla u svoj drugi mjesec i savezničke snage pokušavaju okružiti grad. Borci ISIL-a se postepeno povlače ka centru grada i pokreću talase kontranapada. Kroz grad se kreću mrežom tunela, protivnike napadaju automobilima-bombama, snajperima i minobacačima.

Raste broj žrtava kod Falluje

U četvrtak je najmanje 40 osoba poginulo, a više od 60 ih je ranjeno u napadu autobombom na mjesto vjenčanja jednog policajca u iračkom mjestu Amiriyat al-Fallujah, kazali su policijski zvaničnici za Al Jazeeru.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, no policijski izvori navode kako se vjeruje da je odgovorna oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Amiriyat al-Fallujah, 35 kilometara južno od Falluje, uporište je provladinih sunitskih plemenskih boraca.

Oni se bore protiv ISIL-a više od dvije godine i odbili su mnoge napade na svoj grad prije nego što je ISIL izbačen iz Falluje u junu.

Izvor: Al Jazeera i agencije