Više od 600 Belgijanaca ratovalo u Siriji

Vjeruje se da je gotovo 160 državljana Belgije i dalje u Siriji, kao i da je 160 njih tamo poginulo (Reuters)

Gotovo 640 belgijskih državljana borilo se ili je bilo obučavano u Siriji, izjavio je šef belgijskog analitičkog centra za borbu protiv terorizma Paul van Tigchelt.

Dodao je da će Belgija zbog toga ostati na visokom nivou uzbune.

On je za radio RTL kazao kako se vjeruje da je gotovo 160 državljana Belgije i dalje u Siriji, kao i da je 160 njih tamo poginulo, prenosi Tanjug.

Belgija je već više od godinu dana na najvišem – trećem – nivou uzbune, s dodatnim snagama vojske i policije raspoređenim oko javnih zgrada i na mjestima većih javnih okupljanja.

Van Tigchelt je rekao da su napadi “i dalje mogući”, dodavši da nema razloga za strah među stanovništvom, ali da zemlja i dalje ostaje na “nivou tri”.

U napadima u Briselu 22. marta ubijene su 33 osobe, podsjeća AP.

Organizator napada

Francuski istražitelji objavili su ranije ovog mjeseca da je Osama Ahmad Atar koordinirao napade u Briselu i Parizu.

“Belgijske antiterorističke jedinice zaključile su da je misteriozni organizator 32-godišnji Osama Ahmad Atar”, pisao je Le Monde, pozivajući se na svoje izvore.

Atar je koordinirao napade od 22. marta 2016. i 13. novembra 2015. godine u Briselu i Parizu iz Sirije, pod ratnim imenom Abu Ahmad, piše francuski dnevnik.

Izvori iz policije navode da je Atar, koji ima dvojno belgijsko i marokansko državljanstvo, razotkriven tokom istrage te da je održavao vezu sa Sirijom.

U napadima u Parizu i Briselu stradalo je 60, odnosno 34 osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

U periodu između jula 2015. i juna 2016. u borbe u Siriji i Iraku na strani ISIL-a odlazilo je mjesečno u prosjeku manje od pet građana Njemačke, navodi se u istraživanju.

Published On 17 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO