Valls: Europa je na ivici propasti

Premijer Francuske je istakao kako njegove država mora nastaviti sa reformama, među kojima je spuštanje određenih poreza, te pozvao Njemačku da preuzme lidersku ulogu u investiranju širom kontinenta (EPA)

Europa je na ivici propasti, od koje je mogu spasiti Francuska i Njemačka ukoliko istupe i pokažu liderske kvalitete, upozorio je francuski premijer Manuel Valls tokom današnje posjete Berlinu, prenose svjetske agencije.

On je također kazao kako liderka ekstremno desnog Nacionalnog Fronta Marine Le Pen može pobijediti na izborima naredne godine, javlja agencija AFP.

Le Pen se dovodi u vezu sa istom atmosferom koja je dovela prošle sedmice do pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, te uspjeha referenduma za istupanje Velike Britanije iz Europske unije ranije ove godine.

Politička ravnoteža

„Ovo znači kako može doći do potpune promjene političke ravnoteže“, istakao je Valls, te upozorio kako postoji „velika opasnost u liku ekstremne desnice“.

Premijer Francuske je istakao kako njegove država mora nastaviti sa reformama, među kojima je spuštanje određenih poreza, te pozvao Njemačku da preuzme lidersku ulogu u investiranju širom kontinenta.

Ekonomska nesigurnost, izbjeglice i terorizam su među pitanjima koja dijele Europu i prijete postojanju Europske unije.

Veliki broj desničarskih političara ojačao je u posljednje vrijeme. Izbori u Austriji narednog mjeseca i u Francuskoj 2017. godine mogu dovesti desničarske populiste za kormilo.

„Naravno kako postoje rizici u Francuskoj, pogođen sam tonom javne debate u državi“, kazao je Valls.

EU „tiranski model“

Le Pen je nedavno izjavila kako je izbor republikanca Trumpa za predsjednika SAD poboljšao izglede za njenu pobjedu na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

„Trumpova pobjeda je omogućila ono što je smatrano nemogućim, pobjedu običnog čovjeka nad elitama. Ja bih željela da i u Francuskoj obični ljudi sjednu za sto za kojim sjede elite koje dodjeljuju šta ko treba da dobije“, navela je ona.

„Vjerujem kako svaka država ima pravo da brani vlastita interese.“

Le Pen je EU nazvala „tiranskim modelom“ i dodala da bi EU bila zamijenjena Europom „slobodnih nacija za kojom mnogi Europljani čeznu“.

Izvor: Agencije


Povezane

Počinje obilježavanje prve obljetnice napada u Parizu u kojemu su naoružani napadači i bombaši samoubojice, koji podupiru skupinu ISIL, ubili 130 osoba. Britanski muzičar Sting će nastupiti na humanitarnom koncertu za obnovu rada teatra Bataclan, u kojemu je ubijeno najviše ljuidi. O napadu koji je potresao cijeli svijet i njegovim posljedicama, izvještava Natacha Butler.

Published On 12 Nov 2016

“Mi, Evropljani, pobijedit ćemo islamski terorizam”, piše francuski premijer u članku koji su objavili El Pais, La Republicca, The Guardian, Le Soir, La Tribune de Geneve i Die Welt.

Published On 12 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO