SAD žali zbog povlačenja Rusije iz ICC-a

Sud tokom 14 godina rada donio samo četiri presude dok je potrošio preko milijardu dolara, tvrde ruske vlasti (EPA)

SAD je izrazio žaljenje zbog odluke Rusije da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda (ICC), javila je agencija AFP, napominjući da je Washington istu odluku donio prije 14 godina.

Amerika je, kao i Rusija, potpisala Rimski statut 17. jula 1998. godine, ali nijedna od njih ga nisu ratificirali da bi na kraju definitivno odbacili njegovu nadležnost, navodi francuska agencija.

Glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby izjavio je da SAD smatra da je to suverena odluka svake zemlje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u srijedu dekret o odbijanju Rusije da učestvuje u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda.

Rimski statut je osmišljen uz učešće Rusije i usvojen na Diplomatskoj konferenciji opunomoćenih predstavnika pod okriljem UN 1998. godine u Rimu.

Neopravdana očekivanja

Stupio je na snagu 1. jula 2002. godine, a Rusija ga je potpisala 13. septembra 2000. godine.

Sjedište suda je u Hagu, a to tijelo nadležno za suđenja za međunarodna krivična djela, kao što su genocid, agresija, zločini protiv čovječnosti, počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Prema mišljenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije, ICC nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao nezavisan pravosudni organ sa autoritetom.

Dodaje se i da je tokom 14 godina rada ICC donio samo četiri presude dok je potrošio preko milijardu dolara.

Također, Rusija ne može biti indiferentna prema stavu Suda iz augusta 2008. kada je, navodi se, režim gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija napao Južnu Osetiju pri čemu su ubijeni ruski mirovnjaci ali je Sud optužio južnoosetijske snage i ruske vojnike.

Statut je ratificiralo 60 zemalja članica.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO