Njemačka će jačati vojne kapacitete

Njemačka je spremna povećati svoje vojne obaveze na zahtjev saveznika (Arhiva)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da je Njemačka spremna povećati svoje vojne obaveze na zahtjev saveznika, kao što su Sjedinjene Američke Države.

Kako prenosi AP, NATO je dugo kritizirao Berlin jer ne ispunjava obavezu da izdvoji najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda za odbranu, zbog čega je novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump tokom kampanje pozivao Njemačku da to uradi i nagovijestio da bi SAD mogao izaći iz savezništva ako to ne učini.

“Primili smo poruku i počeli reagirati”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s odlazećim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom u Berlinu.

Obama je rekao da je veoma važna Trumpova posvećenost NATO-u.

Do 2020. ulaganje 39,2 milijardi eura

Kada je riječ o Ukrajini i Siriji, on je kazao da SAD ima značajne razlike s Rusijom, naglasivši nadu da će se Trump “suprotstaviti Rusiji” kada se ona odvoji od američkih vrijednosti i međunarodnih normi.

Dodao je da ne očekuje da Trump prati njegovu administraciju, ali da se nada da neće samo “odšetati od napora sadašnje administracije”.

Ocijenio je i da Evropska unija ostaje jedna od najvećih dostignuća u svijetu i da treba biti njegovana, a ne uzeta “zdravo za gotovo”.

U martu ove godine je saopćeno da će Njemačka do 2020. godine uložiti 39,2 milijardi eura u modernizaciju vojske i oružja.

Izvor: Agencije


Povezane

Jačanje njemačke vojske odraz je Evrope koja želi pokazati Rusiji da ona ne može biti prijetnja, kažu stručnjaci.

Published On 13 May 2016

Vladajuća koalicija planira parlamentu uskoro predstaviti plan po kojem bi Njemačka sudjelovala u misiji ‘Morski čuvar’ do decembra 2017. godine.

Published On 13 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO