Manuel Valls: Uniji prijeti krah i raspad

Manuel Valls kaže da Francuska mora otvarati svoju ekonomiju, dok Njemačka i EU u cjelini moraju povećati ulaganja (EPA)

Francuski premijer Manuel Valls tvrdi da Evropskoj uniji prijeti opasnost od raspada ako Francuska i Njemačka snažnije ne zapnu da potaknu rast i zapošljavanje te ako zanemare zabrinutost građana.

On je rekao da dvije zemlje, desecima godina “os oko koje se vrti EU”, moraju pomoći dok se Unija suočava s rješavanjem izbjegličke krize, nedostatkom solidarnosti između država članica, britanskim neočekivanim izlaskom iz bloka te terorizmom.

“Evropa je u opasnosti da se raspadne. Stoga Njemačka i Francuska imaju veliku odgovornost”, kazao je Valls na skupu koji je organizirao Sueddeutsche Zeitung u Berlinu.

On je dodao da Francuska mora i dalje otvarati svoju ekonomiju, dok Njemačka i EU u cjelini moraju povećati ulaganja, koja će potaći rast i otvaranje radnih mjesta, kao i jačati odbranu.

Otvaranje vrata populistima i demagozima

Budući da Velika Britanija nastoji pregovarati s EU-om o svom položaju nakon Brexita, nadajući se ograničiti migraciju iz EU-a, ali održati mogućnost pristupa jedinstvenom tržištu, Valls je kazao da se mora spriječiti da bira samo ono što joj odgovara.

“Bude li mogla preuzeti sve ono što za sebe smatra prednostima, a izbjeći sve ono što smatra nedostacima, time bismo otvorili prostor i drugima da napuste EU”, rekao je francuski premijer.

Migracija je jedno od glavnih pokretača britanskog referenduma za izlazak iz EU-a.

 Valls je rekao da blok, u koji je prošle godine ušlo više od milion izbjeglica, mora preuzeti kontrolu na svojim granicama.

On je dodao da glasanje o Brexitu i pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima pokazuju kako je važno slušati ljutite građane te da su političari koji se boje donošenja odluka  otvorili vrata populistima i demagozima.

Izvor: Agencije