Ljekari bez granica: Potonuo brod, 100 nestalih migranata

Potonulo plovilo je nosilo 130 ljudi, do sada je spašeno samo 27 osoba (AP)

Najmanje 100 migranata i izbjeglica vodi se kao nestalo nakon potapanja plovila u Sredozemnom moru u blizini obale Libije, i strahuje se da su se utopili, saopćili su danas Ljekari bez granica.

Ta međunarodna organizacija koja pruža pomoć žrtvama oružanih sukoba, kao i prirodnih i drugih katastrofa, na Twitteru je navela da se poziva na svjedočenje 27 preživjelih migranata.

 

 

“Dvadeset sedam muškaraca koji su sada na brodu Bourbon Argos bili su na plovilu koje je nosilo 130 ljudi. Oni su jedini preživeli. Ova tragedija je jednostavno nepodnošljiva”, naveli su Ljekari bez granica.

Bourbon Argo je, pored 27 preživjelih, iz mora izvukao i tijela sedam migranata.

Poginulo ili nestalo 340 migranata

Ukupno 340 migranata i izbjeglica poginulo je ili nestalo u potonuću četiri broda u Sredozemnom moru u prethodna dva i po dana, saopćili su danas iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Glasnogovornik IOM Flavio Di Giacomo je naveo da to znači da je više od 4.500 migranata umrlo ili nestalo tokom 2016. godine u koja je najsmrtonosnija do sada, prenosi AP.

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije je kazao i da brojke rastu ove godine, jer krijumčari tjeraju migrante da kreću na put brodovima uprkos nestabilnim vremenskim prilikama.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbjeglice spašene na putu iz Libije u Italiju u najvećem takvom podvigu u jednom danu od početka izbjegličke krize.

Published On 03 Oct 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO