Ambasador Ukrajine: Rusija bi se mogla ‘odreći Kosova’

Aleksandrovič smatra da Srbija ima više zajedničkog sa Ukrajinom nego sa Rusijom (AP)

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je kako stav Ukrajine da ne prizna nezavisnost Kosova ostaje isti, ali je izrazio sumnju kako bi se Rusija mogla „odreći Kosova“ ako Zapad prizna Krim.

„Danas Rusija čuva svoj veto o nezavisnosti Kosova, sutra ga može ukinuti. Rusija je veto stavila ne zato što mnogo voli Srbe, već zato što to odgovara njenoj politici. Putin je istakao kako je spreman odreći se Kosova ako Zapad prizna Krim. U politici nema bratstva i prijateljstva, samo interesa“, tvrdi Aleksandrovič.

On je za beogradski Blic naglasio kako Ukrajina ne priznaje Kosovo kao državu i podsjetio kako je Ukrajina  u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u košarci 2017. i Svjetsko prvenstvo 2018. u nogometu dobila istu grupu kao Kosovo, ali je odlučila svoje utakmice igrati van granica Ukrajine.

Zajedničke stvari

„U suprotnom, morali bi im prihvatiti pasoše kao legitimne. S druge strane, Rusi su primili građane s kosovskim dokumentima“, rekao je Aleksandrovič, ocjenjujući kako „nije fer“ što niko ne kaže ni “hvala” kada Ukrajina brani stav Srbije.

Ambasador smatra i kako Srbija sa Ukrajinom ima više zajedničkog nego sa Rusijom.

„Mi smo također pravoslavni narod. Vi imate Kosovo, mi imamo Krim i istok Ukrajine. Kao i na Kosovu, tu su došli ljudi sa ogromnom količinom oružja, koje su dobili spolja i oteli nam teritorije“, tvrdi Aleksandrovič.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, ambasador tvrdi kako se radi o „agresiji Rusije“, a da Zapad pokušava pomoći.

Izvor: Agencije