Video: Černobil polako dobija novu kupolu

Ukrajina je 2011. dopustila turističke posjete jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopuštene nivoe (AP)
Ukrajina je 2011. dopustila turističke posjete jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopuštene nivoe (AP)

 

YouTube/VINCI Construction

Ogromni čelični pokrivač u obliku luka polako se postavlja iznad cementom okovanog nuklearnog reaktora u ukrajinskom Černobilu.

Katastrofa koja se desila na njegovom Reaktoru 4 u aprilu 1986. godine odnijela je najmanje 30 života na licu mjesta, dok su hiljade preminule od posljedica u godinama koje su uslijedile.

Nesreća se tada desila na zapadnom dijelu tadašnjeg Sovjetskog Saveza, a zvanična Moskva je dugo vremena skrivala detalje od svijeta.

Tek kada su detektori opasnih čestica u Skandinaviji počeli evidentirati povećane količine radijacije, Kremlj je objavio šta se sve dešavalo tih dana u Černobilu.

„Početak kretanja luka i njegovo postavljanje iznad reaktora 4 iznad nuklearke u Černobilu je početak kraja 30-godišnje borbe sa posljedicama nesreće iz 1986. godine“, kazao je ministar okoliša Ukrajine Ostap Semerak.

Najveći montažni objekt

Reaktor je trenutno zaštićen betonskom kupolom koju su sovjetski spasioci brzo napravili u mjesecima nakon nesreće. Sada postoji opasnost curenja nuklearnog otpada.

Novi pokrov, napravljen od čelika otpornog na koroziju, finansira primarno Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a ukupno košta 1,5 milijardi eura.

Postavljanje bi trebalo biti završeno 29. novembra, na 30. godišnjicu postavljanja originalnog betonskog sarkofaga.

Pokrov, širok 275 metara i visok 108 metara, prevlači se hidrauličnim sistemom i navodi se kako je najveći montažni objekat na kopnu ikada napravljen. Minimalni rok trajanja je 100 godina, a napravljen je od 36.000 tona obrađenog metala.

Izvor: Agencije


Povezane

Zvuk Gaigerova brojača koji upozorava na nivo radijacije najslušaniji je u Zoni isključenja Černobil, i 30 godina nakon najveće nuklearne katastrofe.Gradi se velika konstrukcija od željeza i gume da spriječi novu opasnost iz rekatora četiri nuklearke jer je betonskom sarkofagu istekao rok i prijeti popuštanjem. Grad Pripjat uz nuklearku stoji potpuno napušten i zabranjen za život […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO