Trumpov strateg u fokusu: Strah od širenja rasizma

Prva imenovanja Donalda Trumpa izazvala su burne reakcije, posebno njegov izbor Stevea Bannona za glavnog stratega Bijele kuće.

Novi glavni strateg Bijele kuće, kojeg je imenovao novoizabrani predsjednik, u SAD-u se smatra kontroverznom figurom.

“Posljednjih 20 godina naše finansijske i političke elite brinu isključivo o sebi i vode zemlju u propast”, izjavio je ranije Bannon.

Snažan zagovornik populističkog pokreta Tea Party i bivši investicijski banker, preuzeo je desničarski portal Breitbart News prije dvije godine. Njegove naslove neki smatraju antisemitskim, seksitičkim, islamofobičnim i homofobnim.

Profesor žurnalistike Mark Feldstein smatra da bi takva retorika mogla oblikovati politiku Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

“Bannon se ne izvinjava za svoju ekstremnu ideologiju. Činjenica da je svega nekoliko koraka od novoizabranog predsjednika i Ovalnog ureda može samo osnažiti najekstremnije i najnegativnije Trumpove instinkte”, navodi Mark Feldstein, profesor žurnalistike na Univerzitetu Maryland.

Protesti protiv Trumpa

Kritičari optužuju Bannona za širenje rasizma, ksenofobije i seksizma tokom Trumpove kampanje, čije je vođenje preuzeo prošlog ljeta. No, u pobjedničkom govoru, Trump je najavio da će prevazići i okončati podjele u zemlji.

“Vrijeme je da se ujedinimo kao narod. Obavezujem se svakom građaninu ove zemlje da ću biti predsjednik svih Amerikanaca”, kazao je Trump.

Ali, samo sedmicu kasnije, protesti protiv Trumpa, kao i zločini počinjeni iz mržnje, potresaju neke od američkih gradova. Imenovanje Bannona na dužnost u Bijeloj kući nije doprinijelo smirivanju situacije.

Dok neki društveni mediji aplaudiraju njegovom imenovanju, mnogi drugi ga osuđuju. Bannon predstavlja promjenu koju je Trump obećao donijeti u Washington, ali takva promjena mogla bi otežati tranziciju.

Izvor: Al Jazeera