Pjongjang: Nije važno ko je predsjednik SAD-a

Sjeverna Koreja je upozorila buduću američku administraciju da će imati posla s 'nuklearnom državom' (Getty Images)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Jong-ho izjavio je da ta zemlja ne mari ko je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ali radije žele da znaju da li će SAD okončati svoju “neprijateljsku politiku”.

Kim se obratio novinarima u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku akon zasjedanja komiteta UN-a o Nacrtu rezolucije o “rasprostranjenom i grubom kršenju ljudskih prava” u azijskim zemljama, javlja AP.

Sjeverna Koreja ranije je osudila SAD i Južnu Koreju za pripremanje rata, tako što godišnje održavaju zajedničke vojne vježbe, prenosi Reuters.

Trump želi zaustaviti nuklearni program Pjongjanga

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump u maju je kazao da namjerava da razgovara sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, kako bi zaustavio nuklearni program Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a od 2006. godine, a u martu ove godine te sankcije su produžene nakon nuklearne probe održane u januaru i februaru.

Sjeverna Koreja je ranije upozorila buduću administraciju novoizabranog predsjednika SAD-a Trumpa da će imati posla s “nuklearnom državom”, izjavivši da je trud koji Washington ulaže u denuklearizaciju Pjongjanga “iluzija kojoj je istekao rok trajanja”.

Izvor: Agencije