Hoće li Hag pokrenuti punu istragu protiv SAD-a?

Zločine je mogla počiniti i CIA na lokacijama u Poljskoj, Litvi i Rumuniji, navela je tužiteljica Bensouda (AP)

Tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu (ICC) Fatou Bensouda upozorila je kako postoji preliminarna osnova za sumnju da su američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu i u tajnim zatvorskim objektima na drugim mjestima tijekom 2003. i 2004. godine.

Konkretno, Bensouda navodi kako “postoji razumna osnova da se vjeruje” u mučenje zatvorenika po objektima koje je nadzirala CIA.

Na njoj je sad da “neposredno odluči hoće li nastaviti punu istragu, čiji bi rezultati potencijalno mogli dovesti do optužbi protiv pojedinaca i izdavanja tjeralice”.

ICC je sud posljednje instance, što znači znači da je samo mogao podignuti optužnicu ako se domaće vlasti nisu adekvatno bavile optužbama.

Ovakav nalaz označava važan korak naprijed u 10 godina starom radu suda oko sukoba u Afganistanu i mogao bi rezultirati oštrom reakcijom američke uprave koja će pod novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom imati manji međunarodni karakter, prenose agencije.

“Navodni zločini nisu bili zlouporabe nekoliko izoliranih pojedinaca. Čini da su počinjeni u sklopu odobrenih tehnika ispitivanja”, navodi se u izvješću tužiteljice.

Lov na talibane

Sjedinjene Države su u mnogim područjima Afganistana lovile talibane i pripadnike Al-Kaide nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Zločine su mogle počiniti i postrojbe CIA-e na lokacijama u Poljskoj, Litvi i Rumunjskoj, navela je tužiteljica jer su, dodaje, pojedinci uhvaćeni u Afganistanu i navodno prebačeni na ta mjesta.

U izvješću, koje pokriva sve više preliminarnih istraga što ih provodi sud, pronađena je osnovana sumnja da su sve zaraćene strane, uključujući talibane i snage afganistanske vlade, počinile ratne zločine.

Američki predsjednik George W. Bush se žestoko protivio sudu pa SAD nisu pristupile u njegovo članstvo, ali zato jesu Afganistan, Litva, Poljska i Rumunjska, što omogućuje nadležnost sudu nad zločinima počinjenim na njihovom teritoriju.

Nekadašnji dužnosnik u upravi Georga W. Busha, veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton, sada se navodi kao potencijalni član Trumpova kabineta.

Izvor: Agencije