Video: Trenutak napada ISIL-a u Bagdadu

Naoružana grupa napadača, opasana prslucima s eksplozivom, ubila je najmanje šestero ljudi kod grada Karbala u ponedjeljak ujutro, saopćili su zvaničnici.

Odgovornost za napad u selu Ain al-Tamer preuzela je oružana grupa Islamska država Irak i Levant u selu Ain al-Tamer, a u njemu je učestvovalo šest bombaša samoubica.

Neke od njih su ubile snage sigurnosti prije nego što su se raznijeli.

Napad se desio dan nakon što je ISIL detonirao eksploziv u istočnom Bagdadu, tokom šiitske procesije, ranivši pet ljudi.

Grupa je kasnije u ponedjeljak objavila video za koji navodi da prikazuje momenat eksplozije.

Masum al-Tamimi, član provincijskog vijeća u Karbali, rekao je da se rano u ponedjeljak šest napadača pokušalo uvući u selo Ain al-Tamer.

Međutim, sukobili su se sa snagama sigurnosti prije nego što su se povukli na područje Al-Jihada i detonirali eksplozive, rekao je Tamimi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopćenje o napadu, u kojem navodi da je pet bombaša ubijeno, dok je šesti uspio detonirati eksploziv u jednoj kući.

Tamimi je naveo da je osam ljudi ubijeno, dok Ministarstvo kaže da je bilo šest žrtava.

Napadači obučeni kao hodočasnici

Reporter Al Jazeere Mohammed Jamjoom izvještava iz Erbila da su napadači bili obučeni kao hodočasnici kako bi prošli kontrolni punkt u selu.

“Napad pokazuje kakvo nasilje se odvija u Iraku, ne samo u Mosulu, nego i u drugim dijelovima zemlje gdje ISIL redovno izvodi napade.”

Ain al-Tamer se nalazi 50 kilometara od Karbale, za šiite svetog grada i smješten je na rubu provincije Anbar, koja je dugo bila utočište za Al-Kaidu u Iraku, a sada za ISIL.

Sličan napad boraca ISIL- a koji su imali eksploziv, puške i granate pogodio je ovo mjesto u augustu, kada je ubijeno 18 ljudi, a ranjeno 26.

Iračke snage pokrenule su ofanzivu da istjeraju ISIL iz grada Mosula, posljednjeg velikog utočišta ove grupe.

Međutim, borci povezani s ISIL-om još izvode napade na teritorijama koje drže Vladine snage.

Izvor: Al Jazeera i agencije