Turski avioni raketirali položaje ISIL-a u Siriji

Turska vojska gađala je položaje ISIL-a, komandne centre i skladište municije (Reuters)

Turski borbeni avioni gađali su 15 lokacija na području Al-Bab na sjeveru Sirije, a u sklopu zajedničke operacije sa sirijskim pobunjenicima, kako bi iz pogranične regije istjerali pripadnike skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), priopćila je turska vojska.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je cilj operacije preuzimanje kontrole nad Al-Babom, koji se nalazi 30-ak kilometara južno od tursko-sirijske granice.

U priopćenju turske vojske navodi se da su gađani položaji ISIL-a, zapovjedni centri i skladište streljiva.

Tokom sukoba na tom području poginulo je devet sirijskih pobunjenika, a 52 su ranjena. 

Akcija i protiv kurskih milicija

Turska vojska pokrenula je krajem kolovoza operaciju “Eufratov štit”, koja je omogućila sirijskim pobunjenicima da zauzmu velika područja koju su prethodno držali pripadnici ISIL-a.

Meta operacije su i pripadnici kurdske milicije YPG (Jedinice narodne zaštite). Turska vojska je potvrdila kako je u posljednjih 24 sata ubila najmanje 10 njihovih boraca.

Službena Ankara smatra YPG ogrankom Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turske vojske na jugoistoku te zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Oružana opozicijska grupa, koju podržava Turska, pokrenula je veliku ofanzivu na uporište grupe Islamska država Irak i Levant u gradu Al-Bab.

Published On 13 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO