Švedski tužitelji ispitali Assangea

Švedska tužiteljica Ingrid Isgren ispitala Juliana Assangea (EPA)

Švedska tužiteljica Ingrid Isgren provela je četiri sata u Ambasadi Ekvadora u Londonu, ispitujući Juliana Assangea preko tužitelja iz Ekvadora, prije nego je napustila ambasadu, bez komentara za medije.

Ekvador, u čijoj ambasadi Assange boravi četiri godine, pristao je da pomogne švedskim tužiteljima da ispitaju osnivača Wikileaksa u vezi sa optužbom za silovanje.

Član Assangeovog pravnog tima Melinda Taylor rekla je da je odugovlačenje švedskih istražitelja uskratilo Assangeu svako pravo da “očisti svoje ime”.

“Kao rezultat šest godina odugovlačenja i više od četiri i po godine ilegalnog i proizvoljnog pritvora, Assange se danas suočava sa izborom – ili će se izjasniti da su njegovo zdravlje, memorija i psihološko stanje ozbiljno oštećeni ili će mu biti uskraćena šansa da bude saslušan”, navela je ona u mailu.

Moguća ekstradicija u SAD

Prema ranijem dogovoru, Isgren i policijski istražitelj postavljali su pitanja Assangeu preko tužitelja iz Ekvadora koji će zatim da podnese izvještaj Švedskoj.

Assangeov advokat iz Švedske Per Samuelsson rekao je da je njemu zabranjeno da prisustvuje sastanku u ambasadi.

“Ekvador ne želi da me pusti i insistira da se ispitivanje obavi bez mog prisustva, što je protivno želji mog klijenta”, rekao je on Reutersu.

Assange (45) je odbacio zahtjev da ide u Švedsku na ispitivanje, rekavši da će ga to izložiti mogućoj ekstradiciji u SAD, gdje se suočava sa krivičnom istragom zbog objavljivanja tajnih dokumenata.

Nakon predsjedničkih izbora u SAD, simpatizeri Assangea su pokrenuli peticiju kojom pozivaju Donalda Trumpa da ga oslobodi svih optužbi.

Peticija do sada ima više od 17.000 potpisa.

Izvor: Agencije