Obama: Trumpa će stvarnost natjerati da promijeni stavove

SAD mora da nastavi da bude "svjetionik nade" dok svijet prolazi kroz period velikih turbulencija, rekao Obama (AP)

Novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa “stvarnost” će natjerati da napravi ispravke nekih svojih spornih stavova koje je imao u toku predizborne kampanje, rekao je odlazeći predsjednik SAD-a Barack Obama.

Na prvoj konferenciji za novinare nakon predsjedničkih izbora, Obama je odbio da komentira moguće poteze svog nasljednika, rekavši: “Ljudi su izabrali. Donald Trump će biti sljedeći predsjednik, 45. predsjednik SAD-a. Oni koji nisu glasali za njega morat će da prihvate da tako demokratija funkcionira, ovo je način na koji sistem funkcionira.”

“On je uspješno mobilizirao veliki dio zemlje i pobijedio”, rekao je, dodavši da će ga “stvarnost” natjerati da napravi ispravke nekih svojih spornih stavova. 

“Bez obzira kakvo će iskustvo ili pretpostavke on donijeti u ured, ured ima način da vas probudi.”

Opredijeljenost NATO savezu

Na pitanje novinara šta će čelnicima drugih zemalja reći o Trumpu, Obama je rekao da će to svakako biti Trumpova opredijeljenost NATO savezu. 

On je kazao da je u razgovoru sa novim predsjednikom shvatio da je njemu također važan NATO savez s obzirom na to da korist od vojnog partnerstva imaju i SAD i Evropa, ali i cijeli svijet.

Dodao je i da nema govora o slabljenju američke podrške NATO-u. 

Obama je također uputio određene kritike na račun toga kako su se demokrate odnosile prema izborima, pozvavši lidere stranaka da nauče više iz tog iskustva.

Naveo je i da je američka ekonomija u mnogo boljem stanju nego kada je on došao na mjesto predsjednika. 

“Dolazeća administracija neće morati da gasi tako velik broj požara”, kazao je. 

Održavanje dobrih odnosa sa saveznicima

Osvrnuo se i na posjete koje ima zakazane do isteka mandata dodajući kako će se susresti i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel za koju je kazao da mu je bila najbliži partner u posljednjih osam godina. 

Posebno je podvukao važnost održavanja dobrih odnosa sa saveznicima i to isključivo zbog održavanja stabilnosti i sigurnosti globalnog poretka. Obama je rekao i da živimo u vremenu velikih promjena te da su SAD uvijek davale ljudima nadu i da se nada kako će tako nastaviti. 

Što se tiče uloge predsjednika, Obama je kazao da u međunarodnim odnosima izgleda kao da predsjednik ima svu moć, ali da to nije tako. On je rekao da je američka vanjska politika utemeljena na odnosima američke vojske i drugih vojski, diplomata i drugih diplomata, obavještajaca i drugih obavještajaca, dakle da je riječ o interakciji.

‘Svjetionik nade’ 

SAD mora da nastavi da bude “svjetionik nade” dok svijet prolazi kroz period velikih turbulencija, rekao je odlazeći američki predsjednik Barack Obama.

“Ovo je vrijeme velikih promjena u svijetu, ali je Amerika uvijek bila stub snage i svjetionik nade ljudima širom svijeta. Takva mora i da nastavi da bude”, rekao je Obama uoči odlaska u oproštajnu posjetu Evropi.

Izvor: Agencije