HRW: U Mijanmaru spaljeno 430 domova Rohinja

I ranije su spaljivani domovi Rohinja (Al Jazeera)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je Ujedinjene narode  da provedu istragu posljednjih napada na sela u kojima živi muslimanska manjina Rohinje u pokrajini Arakan u Mijanamaru.

U saopštenju HRW-a stoji da su satelitski snimci pokazali kako je najmanje 430 objekata u potpunosti spaljeno.

Vlasti u Mijanmaru proglasile su ciljanu teritoriju zatvorenom zonom vojnih operacija nakon napada koje su, kako tvrde vlasti, 9. oktobra izveli “radikalni muslimani”. 

Nakon ovih napada, u kojima je poginulo devet mijanmarskih vojnika, vlada je najavila zatvaranje škola i zabranila novinarima i humanitarnim radnicima da uđu na to područje.

Lokalne organizacije za ljudska prava optužuju vlasti da vrše „osvetu“ nad muslimanskim stanovništvom.

‘Recept za katastrofu’

Međunarodna komisija pravnika kritikovala je plan Mijanmara o naoružavanju i obuci nemuslimanskog stanovništva u ovim područjima pokrajine te kažu kako je takav potez „recept za katastrofu.“

U nedjelju su državni mediji u Mijanmaru objavili da je osmero ljudi poginulo, a 36 uhapšeno u sukobima između vojske i osoba za koje vlada smatra da su borci iz etničke grupe Rohinja.

U sukobima u subotu poginuli su oficir i vojnik. Nakon toga su pronađena tijela šestero napadača, a slobode je lišeno 36 osoba za koje se vjeruje da su učestvovali u sukobima.

List The Global New Light of Myanmar navodi se da je šezdesetak napadača  naoružanih puškama, noževima i kopljima postavilo zasjede vladinim snagama u subotu ujutro. U listu se dodaje da je vojska odgovorila na ovaj napad i pozvala vojne helikoptere kao pojačanje.  

Izvor: Agencije

 


Povezane

Al Jazeera je razgovarala sa svjedocima koji tvrde da su mijanmarski vojnici u jednom selu u zapadnoj državi Rakhine ubili više pripadnika muslimanske manjine Rohinje. Među žrtvama je i 13-godišnji dječak. Incident se navodno dogodio tokom racije koju su izvele mijanmarske snage sigurnosti 10. oktobra. Vlada poriče optužbe. 

Published On 30 Oct 2016

Snage sigurnosti Mijanmara nastavljaju vojnu operaciju u saveznoj državi Rakin. Traže naoružane pripadnike naroda Rohinja, koje terete  za krađu oružja i ubistva policajaca. Rohinje ističu da se samo bore protiv diskriminacije, dok Ujedinjeni narodi upozoravaju na teška kršenja ljudskih prava tokom operacije.

Published On 27 Oct 2016

Sve je veći raskol između budističkih sveštenika u Mijanmaru zbog vjerskog vođe koji je optužen za širenje rasne netrpeljivosti.  Neki zvaničnici budističke zajednice okrenuli su leđa Ashinu Wirathu, nakon što je optužen za podršku nasilju protiv muslimana.

Published On 02 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO