Trump ne vidi izraelska naselja kao prepreku za mir

Međunarodna zajednica, uključujući i Ujedinjene narode, oštro osuđuje i kritizira izraelske vlasti za nastavak izgradnje ilegalnih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji (Reuters)

Novoizabrani američki predjsednik Donald Trump ne vidi izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama kao prepreku miru i neće osuditi aktivnosti koje je međunarodna zajednica proglasila ilegalnim, rekao je njegov savjetnik Jason Greenblatt. 

“Gospodin Trump ne vidi naselja kao prepreku za mir”, kazao je za Radio izraelske vojske. 

“Dvije strane će morati odlučiti kako će se baviti tom regijom, ali sigurno nije stav gospodina Trumpa da se aktivnosti u vezi naselja trebaju osuditi i da je to prepreka miru. To nije prepreka miru.”

Kako pišu agencije, Trump je već ranije ukazivao da bi Greenblatt mogao biti njegov savjetnik za Izrael. 

Ova vijest, kako izvještava Haaretz, podudara se sa pozivom vlade izraelskog premijera da se obnovi izgradanja naselja. 

‘Nema mjesta za palestinsku državu’

Prema ministru nauke Ofiru Akunisu, sada kada je Trump izabran posao se može nastaviti.

U intervjuu za Vojni radio, prenosi AP, on je rekao: “Moramo razmisliti kako ćemo nastaviti sada kada administracija u Washingtonu, Trumpova administracija i njegovi savjetnici, govore da nema mjesta za palestinsku državu.”

Međunarodna zajednica, uključujući i Ujedinjene narode, oštro osuđuje i kritizira izraelske vlasti za nastavak izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu 1967. godine. Suživot 400.000 izraelskih naseljenika sa 2,5 miliona Palestinaca tamo je vrlo konfliktan.

Oduzimanje zemlje i kolonizaciju, koja se nastavlja bez prekida pod izraelskom desničarskom Vladom, osuđuju Palestinci i međunarodna zajednica, kao i skraćivanje buduće palestinske države, komplicirajući i dalje postizanje mira, prenose agencije.

Izvor: Agencije