Ko će biti Trumpovi glavni ljudi?

Bivša potpredsjednička kandidatkinja i kontroverzna javna ličnost Sarah Palin se spominje kao mogući član Trumpovog kabineta (EPA)

Piše: Ivica Puljić

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, osim što je započeo razgovore u Bijeloj kući oko prenosa vlasti sa sadašnje administracije, razmišlja i o sastavljanju  svog kabineta, odnosno američke vlade.

Po onome što je izašlo u javnost može se reći da će Trump nagraditi one koji su mu bili najlojalniji u izbornom procesu.

Jeff Sessions, senator iz Alabame, među prvima je podržao Trumpa, onda kada su ga se drugi republikanci odricali. Mogući je kandidat za ministra obrane.

General u penziji Michael Flynn bi mogao biti postavljen na mjesto savjetnika novog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Borba za mjesto državnog sekretara

Flynn, nekadašnji direktor Obrambene obavještajne agencije (DIA) imao je značajnu ulogu u kampanji, a Trumpov je savjetnik za vojna pitanja i vanjsku politiku.

Flynn je inače, sve do ovog izbornog procesa bio – demokrata.

Kao vodeći kandidati za državnog tajnika spominju se Newt Gingrich, bivši kongresmen koji je predsjedavao Kongresom u vrijeme drugog mandata predsjednika Billa Clintona te senator iz Tennesseea Bob Corker, koji je na čelu senatskog Odbora za vanjsku politiku.

Jedna od opcija je i John Bolton, bivši američki ambasador u Ujedinjenim narodima i mjesecima savjetnik Donalda Trumpa.

Rudy Guiliani, nekadašnji gradonačelnik New Yorka kojeg je podobro očistio od visoke stope kriminala, vodeći je kandidat za ministra pravosuđa.

On je jučer najavio da bi Hillary Clinton trebalo kazneno goniti i suditi joj za korištenje privatnog maila u vrijeme dok je bila državna tajnica.

Reince Priebus, koji predsjedava Republikanskim nacionalnim odborom i koji je postao povjerljivi Trumpov savjetnik, potencijalni je predstojnik predsjednikovog ureda. Za to mjesto ima još kandidata.

Priebusov zamjenik u u Republikanskoj stranci, politički strateg Sean Spicer, mogući je glasnogovornik Bijele kuće.

Kallyanne Conway, koja je jedina uspjela donekle disciplinirati Donalda Trumpa u izbornoj kampanji, mogla bi biti nova savjetnica dolazećeg predsjednika unutar Bijele kuće.

Palin također u kabinetu?

Penzionisani neurohirurg Ben Carson, koji je počeo podržavati Trumpa nakon sto je sam odustao od bitke za republikanskog predsjedničkog kandidata, mogući je ministar obrazovanja.

Richard Grenell, bivši glasnogovornik Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima kandidat je za američkog ambasadora u svjetskoj organizaciji, kao i kongresmen iz New Yorka Peter King.

Zanimljivo je da  je Mike Rogers, bivši kongresmen i tada predsjednik Odbora za obavještajni rad, kasnije obavještajni analitičar za CNN, kandidat za direktora CIA-e.

Rogers trenutačno pomaže Trumpovom timu oko preuzimanja vlasti u Bijeloj kući.

Preostala imena koja se spominju kao mogući članovi Trumpovog kabineta su bivša potpredsjednička kandidatkinja i kontroverzna javna ličnost Sarah Palin, bivši guverner Arkanzasa Mike Huckabee te aktualni guverner New Jerseya Chris Christie.

Izvor: Al Jazeera