Yildirim: Tursku ne zanimaju evropske ‘crvene linije’

Binali  Yildirim: Turska nema problem sa slobodom medija (Reuters)
Binali Yildirim: Turska nema problem sa slobodom medija (Reuters)

Tursku ne zanimaju evropske “crvene linije” kada je riječ o slobodi štampe, izjavio je u utorak turski premijer Binali Yildirim, nakon što su dužnosnici Evropske unije osudili hapšenje urednika opozicionog lista Cumhuriyet.

U Turskoj su izdani nalozi za hapšenje 13 članova uprave i novinara tog lista, a jedan je novinar priveden u Ankari.

Tužiteljstvo u Istanbulu kaže da su novinari i urednici pritvoreni nakon istrage o navodnoj podršci lista pokretu Fethullaha Gulena, kojeg Vlada optužuje za organiziranje pokušaja puča 15. jula i zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana.

List odbacuje te tvrdnje, a hapšenja su osudili međunarodni dužnosnici i organizacije.

‘Narod povlači crvenu liniju’

Turske vlasti su prošle sedmice, otpustile još 10.000 državnih službenika, u okviru istrage o neuspjelom vojnom udaru, i najavile zatvaranje 15 medijskih kuća.

Premijer Turske poruku dužnosnicima Evropske unije uputio je govoreći na skupu vladajuće Partije pravde i razvoja.

“Danas neko iz Evropskog parlamenta govori da je privođenje novinara čin koji prelazi ‘crvenu liniju’. Braćo, nas ne zanima vaša ‘crvena linija’. Narod je taj koji povlači crvenu liniju, a vaša linija nema značaja. To je ono o čemu se ne slažemo s našim evropskim prijateljima. Oni uvijek pokreću pitanje slobode štampe u našim koracima u borbi protiv terorizma. Turska nema problem sa slobodom medija”, rekao je Yildirim.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO