Palestinci traže izvinjenje Londona zbog Balfourove deklaracije

Palestinske grupe i njihove pristalice okrivili su za progon palestinskog naroda zaostavštinu šireg britanskog kolonijalizma u ovoj regiji (Getty Images)

Palestinski aktivisti pokrenuli su kampanju kojom traže izvinjenje Vlade Velike Britanije za Balfourovu deklaraciju, kojom se dala zemlja jevrejskom narodu u historijskoj Palestini prije skoro stoljeća.

Na zvaničnom pokretanju u Parlamentu prošlog utorka, palestinske grupe i njihove pristalice okrivili su za progon palestinskog naroda zaostavštinu šireg britanskog kolonijalizma u ovoj regiji.

Ukoliko se prikupi 100.000 potpisa, britanski parlament će morati razmotriti hoće li biti debata o ovoj temi.

Baronesa Jenny Tonge, nezavisna članica Gornjeg doma britanskog parlamenta, navela je kako će propalestinski parlamentarci podržati ovo pitanje bez obzira na to šta će se desiti s peticijom.

“U oba doma će biti ljudi koji će govoriti o ovom pitanju”, istakla je Tonge.

Aktivisti, koji imaju podršku Palestinske diplomatske misije u Velikoj Britaniji, žele izvršiti pritisak na Vladu Velike Britanije uoči 100. godišnjice Balfourove deklaracije 2017. godine.

Pismo iz 1917. godine

U pismu iz 1917. lordu Rothschildu, lideru Cionističke federacije Velike Britanije i Irske, britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour obećava podršku za državu Jevreja u Palestini dok god nema “predrasuda” prema postojećim zajednicama u regiji.

“Vlada Njenog visočanstva s odobravanjem gleda na uspostavljanje nacionalnog doma za jevrejski narod u Palestini i koristit će sva sredstva da pomogne postizanje ovog cilja, dok god se jasno ističe kako ništa neće biti rađeno s predrasudama prema građanskim i vjerskim pravima postojećih nejevrejskih zajednica u Palestini ili prema pravima i političkim statusima Jevreja u drugim državama”, navodi se u deklaraciji.

Ubrzo nakon objave deklaracije, Osmansko carstvo, koje je upravljalo historijskom Palestinom, poraženo je u Prvom svjetskom ratu, a Velika Britanija je uspostavila mandatnu vladavinu nad tom teritorijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije