MI5: Rusija je sve agresivnija

Parker je objavio da su britanske policijske i obavještajne službe osujetile 12 planiranih napada na Britaniju od juna 2013. godine (MI5)

Šef britanske obavještajne službe MI5 Andrew Parker ocijenio je da se Rusija ponaša “sve agresivnije” i da u svom protivljenju Zapadu koristi nove tehnologije.

“Koriste cijeli niz državnih organa i sile da bi u inozemstvu sve agresivnije izgurali svoju vanjsku politiku – uključujući i propagandu, špijunažu, subverziju i cyber-napade. Rusija danas djeluje širom Evrope i Velike Britanije. Posao MI5 je da tome stane na put”, rekao je Parker za Guardian.

U prvom intervjuu koji je dao jedan aktuelni šef MI5, rekao je da se Rusija sve više pozicionira nasuprot Zapadu i da u tome koristi netradicionalne metode.

“Rusija, izgleda, sebe sve više definiše kao suprotnost Zapadu i u skladu s tim se ponaša”, dodao je Parker. 

Prema njegovim riječima, to se vidi u ruskim aktivnostima u Ukrajini i Siriji.

‘Rusija je decenijama pritajena prijetnja’

“Postoji manje vidljiva aktivnost velikog obima, sa cyber-prijetnjom. Rusija je decenijama pritajena prijetnja. Ono što je sada drugačije jeste da ima sve više metoda na raspolaganju”, kazao je.

Parker je objavio da su britanske policijske i obavještajne službe osujetile 12 planiranih napada na Britaniju od juna 2013. godine.

“U današnje vrijeme najočiglednije prijetnje su terorističke, a posebno one koje dolaze od grupe Islamska država (ISIL) u Siriji”, rekao je Parker.

Prema njegovim riječima, MI5 je, sa MI6 i Agencijom za sigurnost kao i policijom, “osujetio 12 zavjera u Britaniji od juna 2013”.

Rusija: Pogoršanje odnosa nije u interesu Moskve i Washingtona

U međuvremenu, sekretar Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev izjavio je da dalje pogoršanje odnosa nije u interesu SAD-a i Rusije.

“Kao što nedavna historija pokazuje, odnosi Rusije i SAD-a će se prije ili kasnije vratiti u normalu, utoliko više jer dalje pogoršanje nije u interesu ni Moskve ni Washingtona”, rekao je Patrušev, a prenosi Reuters.

“Spremni smo da sarađujemo s našim američkim kolegama, pod uslovom da je naša saradnja zasnovana na ravnopravnosti i poštovanju interesa. Rusija je, međutim, na listi najvećih prijetnji američkoj nacionalnoj sigurnosti. Ne možemo a da se ne pitamo šta je navelo Washington da misli da Rusiju može da stavi u istu ravan sa Islamskom državom i virusom ebole”, rekao je Patrušev.

Smatra da je problematičan i način na koji SAD namjerava odgovoriti na takozvane ruske prijetnje. 

“Naprimjer, oni su rasporedili svoje raketne odbrambene sisteme u blizini naših granica. Ti sistemi mogu biti upotrijebljeni za lansiranje krstarećih raketa koje mogu da pokriju mnoga ruska strateška infrastrukturna postrojenja”, kaže Patrušev. 

Kremlj: Neosnovane optužbe

U međuvremenu se oglasio i zvanični Kremlj, ocijenivši kao “neosnovane” optužbe šefa MI5.

“Smatramo takve izjave neosnovanim, dok nam neko ne dostavi bilo kakav dokaz”, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Prema njegovim riječima, takve izjave “nemaju veze sa stvarnošću”.

“Rusija koristi sve što je u njenoj mogućnosti, ali u okvirima međunarodnog prava, da bi sačuvala i odbranila svoje interese”, odgovorio je Peskov.

Izvor: Agencije