Ban smijenio šefa mirovnjaka u Južnom Sudanu

Ban Ki-moon, UN, Glavni tajnik
Ban je duboko potresen zaključcima izvještaja (AP)

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon smijenio je zapovjednika snaga UN-a za održavanje mira u Južnom Sudanu

Do smjene je došlo nakon što je u zaključcima nezavisne istrage oštro kritiziran vojni odgovor na pogubne napade u srpnju na kompleks u kojem se nalazilo 27.000 raseljenih ljudi i gdje je bilo smješteno osoblje UN-a, prenosi Tanjug agenciju AP.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric priopćio je a je kenijski general Johnson Mogoa Kimani Ondieki smijenjen ubrzo nakon objavljivanja izvještaja istražitelja, dodavši da je glavni tajnik UN-a duboko potresen zaključcima.

Ubistvo i silovanja

U izvještaju se kaže da je “odsustvo liderstva ključnog visokog osoblja misije kulminiralo kaotičnim i neefikasnim odgovorom na nasilje” u kompleksu poznatom kao “Kuća UN-a”.

Ističe se da UN-ove snage “nisu uspjele odgovoriti” na upad južnosudanskih vojnika u hotel blizu UN-ove baze u kojemu su boravili zaposlenici međunarodne organizacije. 

Kako navodi organizacija Human Rights Watch, nekoliko stranih zaposlenica je silovano, a južnosudanski novinar je ubijen pred očevicima.

‘Nesklonost rizicima’ 

Istraga koju je vodio umirovljeni nizozemski general Patrick Cammaert upućuje na propuste zapovjedništva, “nedovoljnu pripremljenost” plavih kaciga za očekivanu neposrednu prijetnju sukoba vladinih snaga i južnosudanskih pobunjenika te “nesklonost rizicima” zbog koje su bili suzdržani u primjeni sile radi zaštite civila, prenosi Hina.

Također, u izvještaju se navodi da su tijekom trodnevnih borbi dva kineska mirovnjaka ubijena, dok ih je više ranjeno.

Gotovo 200.000 civila raseljenih zbog građanskog rata što hara Južnim Sudanom, već gotovo tri godine boravi u šest UN-ovih kampova diljem zemlje.

Izvor: Agencije