SAD: Ruski ‘Gladijator’ u Siriji

Raketni sistem SA-23 Gladiator ima domet do 240 kilometara (EPA)

Američki vojni zvaničnici tvrde da je Rusija u Siriji instalirala prvi sofisticirani antiraketni sistem, poznat kao Gladijator.

Tri neimenovana vojna zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država za televiziju Fox su izjavila kako su ruske snage proteklog vikenda u sirijsku luku Tartus dopremile antiraketni sistem SA-23 Gladiator (S-300VM), a riječ je o razvijenom sistemu koji se koristi i za presretanje balističkih projektila.

Izjava američkih zvaničnika o ruskom potezu u Siriji došla je istog dana kada je ruska strana saopćila da je suspendiran rusko-američki dogovor o Siriji, što zvanični Washington smatra jasnom porukom da će Rusija i dalje vojno podržavati režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Dalekometni sistem

Riječ je o raketnom sistemu dometa do 240 kilometara, a koji je prvi put instaliran van granica Rusije, prenosi Anadolija.

Američki obavještajni izvori također navode kako ruski antiraketni sistem u Siriji još uvijek nije aktiviran, a do sada nije posve jasno šta je cilj instaliranja tog sistema s obzirom na to da snage grupa Islamska država Irak i Levant i Front Al-Nusre u toj sirijskoj regiji ne posjeduju artiljerijske arsenale te vrste.

Rusija je i krajem prošle godine u Siriji instalirala antiraketni sistem S-400, a taj potez uslijedio je neposredno nakon obaranja ruskog vojnog aviona koji je u novembru prošle godine tokom letova u Siriji povrijedio turski zračni prostor.

Izvor: Agencije