Protesti zbog ubistva ribara

Hiljade ljudi izašlo je na ulice u više od dvadeset gradova širom Maroka, nakon što je u El-Hoseimi ubijen trgovac ribom. Mohsen Fikri zgnječen je u kamionu za odvoz smeća, nakon što mu je policija oduzela robu. Bijes je očigledan na ulicama Rabata, glavnog grada Maroka.

Demonstranti traže pravdu za Mohsena Fikrija.

Trgovac ribom Fikri, (31), u petak je zgnječen u kamionu za odvoz smeća u gradu El-Hoseima. Pokušavao je uzeti sabljarku koju mu je policija oduzela. Ova vrsta ribe u Maroku je zaštićena, a na tržištu vrijedi 11.000 dolara. Ne zna se ko je uključio mehanizam za gnječenje dok je Fikri bio u kamionu.

Primjer policijske brutalnosti

Demonstranti ističu kako je ova smrt samo jedan od primjera policijske brutalnosti. Zastupnik u Marokanskom paramentu tim povodom Omar Balafrej kaže:

„Dosta je ponižavanja i nepoštivanja zakona. Ovo se mora prekinuti. Moramo uspostaviti pravnu državu“. Hiljade Marokanaca prisustvovale su Fikrijevoj dženazi.

Ministar unutrašnjih poslova Maroka Mohamed Hassad posjetio je porodicu i obećao pravdu. „Od kralja smo dobili naređenje da provedemo istragu i pronađemo krivce“, dodaje.

Podsjetnik na arapsko proljeće

Fikrijeva smrt podsjetila je ljude na Muhameda Buazizija, tuniskog trgovca voćem koji se polio benzinom i zapalio, nakon što mu je policija oduzela štand.

Njegovo samoubistvo 2010. postalo je simbol očaja među mladima u Tunisu i smatra se početkom Arapskog proljeća. Protesta, koji su organizovani širom Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, u Maroku gotovo i nije bilo.

Urednik Morocco World Newsa Samir Bennis misli kako su ove demonstracije znak vlastima da se nešto mora promijeniti. „Dosta nam je zloupotrebe vlasti. Došlo je vrijeme da sigurnosni aparat u ovoj državi promijeni mentalitet. Ne mogu biti iznad zakona“, jasan je.

Marokanci kažu kako im je dosta nepravde, tiranije i ponižavanja. Vlada ističe da policija mora poštivati prava građana i obećava brzu istragu.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Izbjeglička kriza trenutno pogađa Europu, no neke druge zemlje odavno su u problemima zbog velikog broja izbjeglica. Hiljade afričkih migranata i izbjeglica koji se nadaju da će doći do Europe nalaze se u Maroku, zemlji koja je postala jedna od najprometnijih tranzitnih tačaka Sjeverne Afrike. Iz vlade kažu da su poduzete mjere kako bi se […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO