Nekretnine Tito kupio za 100.000, sada vrijede desetke miliona dolara

U cijenu ulazi cjelokupna unutrašnjost kuće – namještaj, slike, zlatni svjetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja (New York Post)
U cijenu ulazi cjelokupna unutrašnjost kuće – namještaj, slike, zlatni svjetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja (New York Post)

Prošle sedmice lideri pet država, nekadašnjih republika SFRJ postigli su konačan dogovor o prodaji 51 nekretnine stečene u državi čiji je predsjednik do 1980. godine bio Josip Broz Tito.

Kao jedna od vrjednijih nekretnina ističe se šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila, na adresi 730 Park avenija u New Yorku.

Također, u ovom gradu je vrijedno zdanje koje se nalazi na adresi Peta avenija 854, prenosi New York Post.

Za te dvije nekretnine, koje su u veoma lošem stanju, procjene su već završene, naveo je izvor lista.

Za renoviranje četiri godine

Penthaus na Park aveniji vrijedan je više od 20 miliona dolara, a ne koristi se od 1992. godine i predstavlja simbol kolateralne štete žestokih borbi između država nasljednica.

Vlasti bivše Jugoslavije kupile su rezidenciju 1975. godine za 100.000 dolara.

New York Post je 2011. godine imao ekskluzivno pravo obilaska tog stana, koji su svojevremeno koristili jugoslovenski ambasadori pri Ujedinjenim narodima, kao i sam Tito kada je dolazio u New York.

Tokom 24 godine, Srbija je plaćala troškove održavanja 2.325 kvadratnih metara prašinom ispunjene rezidencije, mjesečno 14.000 dolara, piše list, pozivajući se na izvještaje srbijanskih medija.

Ko god da bude kupac nekretnine u toj zgradi u Park aveniji, mora biti spreman na bar četverogodišnje renoviranje, s obzirom na to da se izvođenje radova dozvoljava samo ljeti.

Što se tiče druge nekretnine, na Petoj aveniji, u njoj je trenutno smještena stalna misija Srbije pri UN-u, prostire se na 3.650 kvadratnih metara, ima dva lifta, osam kupatila i 32 sobe.

Bomba bačena 1975. godine

Pretrpjela je teško oštećenje prvog sprata, kada je 1975. godine bačena bomba na podrumsko stepenište.

Posljednjih godina cijene sličnih nekretnina na toj lokaciji bile su između 28 i 36 miliona dolara.

Srbija će od prodaje dobiti 40 posto od cijene prodanih nekretnina u New Yorku.

List navodi da je zvao misiju Srbije pri UN-u tokom prošle sedmice, ali da odgovora na pitanje o ovim nekretninama nije bilo.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivša državna preduzeća posjeduju poslovne prostore i odmarališta u zemljama regije, sa kojima BiH nema bilateralni sporazum.

08 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO