EP traži da Marine le Pen vrati 340.000 eura

Le Pen odbija sarađivati dok ne dobije izvještaj od istražne komisije (AP)

Evropski parlament tražit će od Marine le Pen, predsjednice francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, da vrati gotovo 340.000 eura kojima su plaćena dvojica njenih saradnika dok su se, navodno, bavili partijskim poslovima, javlja AFP pozivajući se na neimenovane izvore.

Le Pen, inače euroskeptik, osumnjičena je da je ilegalno davala plate dvojici pomoćnika dok su radili na pitanjima koji nemaju veze s njenom ulogom zastupnice parlamenta Evropske unije, rekli su AFP-u jedan funkcioner parlamenta i još jedan izvor.

“Parlament zna da mora početi vraćati spomenutu sumu od Marine le Pen,” rekao je izvor iz parlamenta koji je tražio da ostane anoniman.

Drugi izvor je rekao da je Le Pen, jedna od glavnih kandidata za predsjedničke izbore u Francuskoj iduće godine, propustila da odgovori u predviđenom roku koji je istekao 30. septembra.

Odbija saradnju

Njen advokat Marcel Ceccaldi rekao je za AFP da će njegova klijentica odbiti da sarađuje dok ne dobije pun izvještaj o tom pitanju od Evropske kancelarije za borbu protiv prevare (OLAF).

OLAF je pokrenuo sličan predmet i protiv njenog oca Jean-Mariea le Pena, koji je također član Evropskog parlamenta.

Evropska unija traži da Jean-Marie le Pen plati 320.000 eura isplaćenih njegovom pomoćniku u parlamentu. 

Izvor: Agencije