Irački Kurdi tražit će nezavisnost nakon preuzimanja Mosula

U februaru je Barzani još jednom istakao potrebu za referendumom, što je podiglo tenzije u Bagdadu, koji je protiv odvajanja (AP)
U februaru je Barzani još jednom istakao potrebu za referendumom, što je podiglo tenzije u Bagdadu, koji je protiv odvajanja (AP)

Premijer regionalne Vlade Iračkog Kurdistana Nechervan Barzani je izjavio da će Kurdi obnoviti zahtjev za nezavisnu državu nakon što Mosul bude oslobođen od boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant, što bi moglo potrajati nekoliko mjeseci. 

On je za njemački Bild kazao da su vlasti Kurdistana spremne ponovo tražiti nezavisnost nakon operacije oslobađanja Mosula, drugog po veličini iračkog grada, koji je posljednje veliko uporište ISIL-a u toj zemlji.

“Trenutno smo fokusirani na borbu protiv ISIL-a. Čim se Mosul oslobodi, Kurdi će se sastati s partnerima u Bagdadu i razgovarati o našoj nezavisnosti”, rekao je Barzani, dodajući da su Kurdi “predugo” čekali šansu za nezavisnost.

ISIL ima stotine bombaša samoubica

“Mi nismo Arapi, mi smo kurdska nacija… U nekom trenutku bit će održan referendum o nezavisnosti Kurdistana i pustit ćemo ljude da odluče.”

Napredak u ofanzivi na Mosul za sada je bio brz, dodao je.

“Brzo smo uzeli okolna naselja, ali ne zna se koliko će snažno ISIL braniti grad. Ako i dalje sve bude išlo dobro, predviđam da će grad biti oslobođen najkasnije za tri mjeseca.”

Također je izrazio potrebu da Evropska unija pomogne izbjeglicama te zatražio više oružja od Njemačke za podršku kurdskim snagama Pešmergama, koje se bore zajedno s iračkom vojskom.

“Vidimo da oni imaju stotine bombaša samoubica, imaju cijele fabrike gdje prave eksploziv. To je najveća prijetnja ofanizivi”, rekao je Barzani, tražeći od Njemačke veće zalihe oružja.

“Ako ne dobijemo više raketa, bit će više žrtava na našoj strani, 1.600 je poginulo, a 9.000 povrijeđeno u dvije godine borbe protiv ISIL-a. ISIL ima toliko mnogo ljudi kojima je ispran mozak te tako ima bezbrojne zalihe bombaša samoubica. Nemamo taj broj, moramo se braniti i treba nam više [protivtenkovskih navođenih raketa] Milan i municije.”

Njemačka je Kurdima isporučila 60 raketnih lansera 2014. i 2015. godine i 1.000 ovih raketa, a u 2016. godini su poslali 200 raketa.

Bagdad protiv odvajanja

Kurdistanska regionalna Vlada je zvanično vladajuće tijelo kurdske autonomne regije na sjeveru Iraka, koji se još naziva Irački Kurdistan.

U julu 2014. godine je predsjednik Massoud Barzani (ujak premijera Nechervana Barzanija) objavio da će irački Kurdi održati referendum o nezavisnosti.

Međutim, zbog sigurnosne situacije, ovi planovi su odgođeni, jer je ISIL napredovao na terenu.

U februaru ove godine Barzani je još jednom istakao potrebu za referendumom, što je podiglo tenzije u Bagdadu, koji je protiv odvajanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO