U Diyarbakiru zaplijenjeno 157 tona supstanci za eksploziv

Pripadnici žandarmerije pronašli su i 1.000 litara goriva u pet plastičnih buradi (AP)

Pripadnici jedinice turske žandarmerije u dvije akcije na području jugoistočne provincije Diyarbakir zaplijenili su 157 tona amonij-nitrata za izradu eksplozivnih naprava.

Akcije jedinica žandarmerije izvedene su u naselju Resik u Diyarbakiru na dvije lokacije, a tom prilikom je pronađeno 157 tona amonij-nitrata u 3.200 pakovanja, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz ureda guvernera u Diyarbakiru, akcije su provedene “u cilju pronalaska i hvatanja terorista Radničke partije Kurdistana (PKK) te zapljene materijala i opreme koju koriste u ručnoj izradi eksplozivnih naprava za postavljanje pored puteva, u blizini institucija te u automobile, koji potom postaju pokretne bombe”.

Pripadnici žandarmerije pronašli su 1.000 litara tečnog goriva u pet plastičnih buradi.

‘Odlučne akcije protiv terorizma’

U okviru akcija priveden je jedan osumnjičeni.

Kako je saopćeno, “odlučne akcije protiv terorizma bit će nastavljene u cilju zaštite lokalnog stanovništva”.

Turska je u posljednje vrijeme poprište brojnih napada, sa stotinama žrtava u eksplozijama i napadima vatrenim oružjem, za koje se krive pripadnici ili PKK-a, koji Turska tretira kao terorističku organizaciju, ili oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Izvor: Agencije


Povezane

Ured državnog tužitelja u ovom gradu na jugoistoku Turske saopćio je da je gradonačelnica Gultan Kisanak uhapšena zbog sumnje da je članica Radničke partije Kurdistana.

Published On 26 Oct 2016

U Istanbulu traje sastanak komiteta UNESCO-a na kojem se razmatraju prijedlozi zemalja da se njihovi kulturno-historijski spomenici uvrste na listu svjetske baštine. Međutim, na jugoistoku te zemlje, brojni građani se žale da UNESCO, ali i vlada Turske, nije učinila mnogo da zaštiti historijske spomenike tokom nedavnih sukoba.

Published On 14 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO