Uhapšena gradonačelnica Diyarbakira

Gultan Kisanak je od 2007. godine bila parlamentarna zastupnica u ime Partije za mir i demokratiju (Anadolija)

Gradonačelnica najvećeg grada na jugoistoku Turske Diyarbakira Gultan Kisanak uhapšena je u okviru istrage o aktivnostima Radničke partije Kurdistana (PKK) u toj regiji.

Neimenovani sigurnosni zvaničnik za Anadoliju je kazao da je gradonačelnica uhapšena u utorak navečer na aerodromu u Diyarbakiru u akciji regionalne Policijske direkcije.

Osim Kisanak u istoj akciji uhapšen je i Firat Anli, zastupnik Gradske skupštine u Diyarbakiru.

Kisanak je od 2007. godine bila parlamentarna zastupnica u ime Partije za mir i demokratiju, a u martu 2014. postala je prva gradonačelnica Diyarbakira.

Sastanci i skupovi PKK-a

Ured državnog tužitelja u Diyarbakiru u srijedu ujutro je saopćio da je gradonačelnica uhapšena zbog sumnje da je članica PKK-a.

“Jasno je da je gradonačelnica Kisanak davala izjave u korist terorističke organizacije PKK i pozivala na proglas autonomije te turske regije tokom obilježavanja praznika Navruza, koje se održavao upravo na poziv PKK-a”, navodi se u saopćenju tužiteljstva.

Kisanak se tereti da je službenim vozilom putovala na sahrane pripadnika PKK-a, kao i da je prisustvovala sastancima i skupovima te grupe.

Turska je u posljednje vrijeme poprište brojnih terorističkih napada, sa stotinama žrtava u eksplozijama i napadima vatrenim oružjem, za koje se krive pripadnici ili PKK-a, koji Turska tretira kao terorističku organizaciju, ili oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Izvor: Agencije