Valonija koči trgovački sporazum CETA

Južna belgijska pokrajna Valonija, i njeni stanovnici, stali su na put velikom trgovačkom sporazumu između Evropske unije i Kanade.

Sveobuhvatni ekonomski trgovački sporazum, skraćeno CETA, prihvatile su sve članice Evropske unije osim Belgije, čijoj vladi je potrebno zeleno svjetlo njenih pet pokrajina kako bi i ona službeno mogla postati potpisnica.

Budući da su čelnici EU-a i Kanade u četvrtak planirali zvanično potpisati sporazum, vrh Evropske unije dao je Belgiji rok da najkasnije do ponedjeljka navečer riješi otpor Valonaca, što je potez koji stanovnici ove pokrajine ocjenjuju kao nedemokratski.

“Sporazum je totalno nedemokratski. Nema druge riječi. To je sporazum čiji se detalji godinama dogovaraju u tajnosti. Sada kada vlada želi da se javno razgovara o nekim tačkama o kojima postoji neslaganje, odmah dobiju osude, prijetnje i ultimatume. To nije demokratija. Imamo osjećaj da postoji neoliberalna lokomotiva, kojoj niko ne smije stati na put”, navodi Anne Fournier, stanovnica Valonije

Valonci su zabrinuti da bi, zahvaljujući CETA-i, njihovo tržište preplavilo meso iz Kanade. Također, brine ih što bi se sve trgovačke nesuglasice između stranih investitora i države rješavale u posebnim sudskim institucijama, što bi, kako vjeruju, omogućilo multinacionalnim korporacijama da direktno diktiraju javnu politiku.

Odbijanje ultimatuma mnogim Valoncima dalo je razloga za ponos.

“Meni je sve jasno i imam razloga da budem ponosan. Valonija je pokazala da postoji i drugi put, osim onog kojim Evropska komisija obično ide. Valonija insistira na ravnoteži snaga, a ne da sva moć bude na trgovini. Meni je ovo razlog da budem ponosan što sam Valonac”, kazao je Michel Brouyaux, stanovnik Valonije.

Poštovati odluku Valonije

Mnogi čelnici EU-a vjeruju da Valonska vlada koristi ovaj trgovački sporazum kako bi riješila domaće političke nesuglasice unutar Belgije, ali zvaničan stav Brisela je da se odluka belgijske pokrajine poštuje.

“Belgija je još u procesu zauzimanja svoje pozicije, u skladu sa svojim institucionalnim procedurama i ustavnim poretkom. Komisija poštuje taj proces. Trenutno nam je potrebno strpljenje i Komisija ostaje spremna da pomogne u ovim procesima svim raspoloživim sredstvima kako bismo dobili zaključak”, rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik Evropske komisije.

Pristalice CETA-e tvrde da će sporazum povećati trgovačku razmjenu između Evropske unije i Kanade za 20 posto, te da će ojačati ekonomiju Unije za 12 milijardi eura godišnje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO