UNICEF: Više od 4.000 civila napustilo Mosul

Hawkins je upozorio da su djeca u Mosulu i okolini u opasnosti da poginu ili budu ranjena u borbama (Reuters)
Hawkins je upozorio da su djeca u Mosulu i okolini u opasnosti da poginu ili budu ranjena u borbama (Reuters)

Više od 4.000 ljudi pobjeglo je sa šireg područja Mosula otkad je počela masivna vojna operacija za zauzimanje tog iračkog grada, saopćio je UNICEF.

Predstavnik te organizacije za Irak Peter Hawkins nije mogao navesti tačan broj izbjeglih, ali je naveo da su u najmanje jednom izbjegličkom kampu uvjeti za boravak djece “veoma, veoma loši”, prenijela je agencija AP.

Istakao je da su timovi UNICEF-a civilima dostavili vodu i druge zalihe, za koje se očekuje da će biti dovoljni za sedam dana.

UNICEF je civilima u Mosulu također osigurao vakcine protiv dječije paralize i malih boginja, koje im nisu bile dostupne više od dvije godine, koliko su bili pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Seksualno nasilje, kidnapiranje i regrutiranje

UNICEF planira da pomogne više od 784.000 ljudi, uključujući gotovo pola miliona djece.

Hawkins je upozorio da su djeca u Mosulu i okolini u opasnosti da poginu ili budu ranjena u borbama, kao i da im prijeti seksualno nasilje, kidnapiranje i regrutiranje u neku od naoružanih grupa.

Sedmi dan ofanzive na Mosul kurdske snage otvorile su novi pravac napada.

Iračka vojska zauzela je sedam sela južno od Mosula, dok su sa sjevera ofanzivu na ISIL pokrenule kurdske snage, Pešmerge.

Dosadašnji tok operacija iračke vlasti ocjenjuju uspješnim, a usporeno napredovanje pripisuju novoj taktici ISIL-a.

Kažu da je dio snaga uključenih u ofanzivu preusmjeren u druge dijelove Iraka, koje je ISIL iznenada napao.

Iračka vlada je početkom sedmice pokrenula operaciju zauzimanja Mosula, a u najvećoj vojnoj operaciji u Iraku od povlačenja američkih snaga 2011. godine učestvuje najmanje 30.000 vojnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Sedmi dan ofanzive na Mosul, kurdske snage otvorile su novi pravac napada. Pešmerge napreduju sa sjevera i žele da zauzmu grad Bašika, posljednje veće naselje koje ih dijeli od Mosula sa sjeveroistočne strane grada. Dosadašnji tok operacija, iračke vlasti ocjenjuju uspješnim, a usporeno napredovanje pripisuju novoj taktici ISIL-a. Kažu da je dio snaga uključenih u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO