Pešmerge žele proširiti granice Iračkog Kurdistana

Uprkos brojnim neslaganjima, tokom ofanzive na Mosul uspostavljena je koordinacija između iračkih snaga sigurnosti i vojnih jedinica iračkih Kurda. Prema ranijem dogovoru, jasno su određena područja koja napada svaka od strana. Pešmerge su uvjerene da će područja oko Mosula koja zauzmu od ISIL-a, trajno ostati u sklopu autonomne regije Irački Kurdistan.

Selo Basahra početna je stanica pripadnika jedinica pešmergi. Cilj je – grad Bashiqa u dolini Ninive, sjeverno od Mosula. Američki vojnici iz međunarodne koalicije zajedno s Pešmergama učestvuju u akciji. Cilj je opkoliti grad pod kontrolom ISIL-a i presjeći put koji ga spaja sa Mosulom.

„Cilj operacije je presjeći putne komunikacije grupe ISIL, te ih ostaviti izolirane u manjim enklavama. Vojnici koalicije su s nama, kako bi odredili ciljeve za zračne udare“, kazao je Maaruf Amin, kurdski oficir.

Koalicijski avioni, kao nebrojeno puta do sada, odnose prevagu u borbama. S druge strane, iračka vojska pridržava se ranije postignutog dogovora. Tačno je određeno u koja područja mogu ući Vladine snage. Rovovi koje kopaju pripadnici Pešmergi predstavljaju liniju koju iračka vojska ne smije preći. Kurdski borci smatraju da se ovim određuju i buduće granice Iračkog Kurdistana.

„Područje djelovanja iračke vojske je iza linija u području Bartele i Hamdanije. Mi idemo prema Bashiqi. Iskopani rovovi predstavljaju granice Kurdistana. Nećemo se povući ni korak sa te zemlje. Ipak, naša koordinacija s iračkom vojskom je dobra. Napredujemo prema onome što se politički dogovore Erbil i Bagdad“, navodi Ahmed Husein, kurdski oficir.

Snajperisti i minska polja

ISIL na sve načine pokušava spriječiti izolaciju i opsadu dijelova teritorije koju kontrolira. Kompletno područje je pretvoreno u minsko polje. Dodatno šalju bombaše-samoubice koji pokušavaju zaustaviti napredovanje iračkih i kurdskih snaga. U urbanim područjima oko Mosula nema stanovništva, ostali su samo snajperisti koje je grupa postavila na krovove zgrada.

Većina borbi se odvija na otvorenom, pustinjskom terenu.

„Kurdske snage napreduju i s istočne strane Bashiqe. Ukoliko plan napada na ovaj grad uspije, Pešmerge bi se spojile s linijom fronte na jugu, a dobro utvrđeni borci ISIL-a bi ostali u enklavi, izolirani od Mosula“, javlja reporter Al Jazeere Emir Findi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO