Clinton računa na glasove Afroamerikanaca

Nešto više od dva tjedna ostalo je do američkih predsjedničkih izbora. Hillary Clinton i Donald Trump obilaze savezne države koje bi mogle donijeti prevagu u neizvjesnoj borbi za Bijelu kuću. Jedna od njih je i Sjeverna Karolina.

Hillary Clinton je posjetila grad Raleigh, gdje se fokusirala na afroameričke glasače, jer bi oni mogli biti odlučujući u tradicionalno konzervativnoj državi.

U sunčano popodne u Raleighu, u Sjevernoj Karolini, Hillary Clinton i majke koje su izgubile sinove i kćeri u policijskom nasilju držale su se za ruke. Hillary Clinton je, među ostalim, govorila i o prekomjernoj policijskoj sili, temi koja je aktualna među Afroamerikancima, čiji joj glasovi trebaju za pobjedu u toj saveznoj državi.

“Želim surađivati sa svima, pogotovo s obiteljima žrtava, kako bi reformirala kazneni sustav po mjeri svih nas. Amerika, naši domovi i naša naselja, sigurnija je kada policija poštuje sve građane i kada svi građani poštuju policiju”, poručila je demokratska predsjednička kandidatkinja.

Trump: Našu zemlju vode bebe

Sjeverna Karolina, koja je tradicionalno konzervativna država, poprište je žestoke bitke između Hillary Clinton i njezinog republikanskog suparnika Donalda Trumpa, koji se ovdje nedavno obrušio na nju i predsjednika Baracka Obamu.

“Našu zemlju vode bebe. Vodi je gomila gubitnika i beba”, rekao je Trump.

“Sjeverna Karolina je politički podijeljena – konzervativni glasači žive u ruralnim područjima, dok gradovi – poput Raleigha – obično glasuju za liberalnu opciju. Ova država je 2008. godine glasovala za predsjednika Obamu, koji je uspio mobilizirati afroameričke glasače. Međutim, ovdje je izgubio 2012. godine. Hillary Clinton će također pokušati potaknuti Afroamerikance da glasuju za nju, odnosno da glasuju prije 8. studenoga”, izvještava reporterka Al Jazeere Diane Eastabrook.

Izborni stožer Hillary Clinton nastoji pridobiti glasače da glasuju prije izbornog dana. Rano glasovanje je u Sjevernoj Karolini počelo prije tri dana. Tijekom vikenda glasači su na nekim izbornim mjestima čekali i po dva sata da glasuju.

“Važno je glasovati. Dosadile su mi reklame na TV-u i zato sam odlučio ranije glasovati”, kaže glasač Joe Sickles.

“Smatram da svi koji imaju pravo glasa trebaju glasovati”, dodaje Clem Grandy. 

Kampanja žestoka i neizvjesna

Zbog neizvjesne utrke, demokratski aktivisti u Sjevernoj Karolini danonoćno rade. Volonteri idu od vrata do vrata i apeliraju na članove Demokratske stranke da glasuju prije 8. studenoga.

“Većina ljudi s kojima razgovaram kažu nam da im je drago što su već glasovali i završili s izborima. Kampanja je žestoka i neizvjesna”, kaže Linda Puertrolas, volonterka Demokratske stranke.

Trump se krajem tjedna vraća u Sjevernu Karolinu, u nastojanju da stigne malu prednost, koju njegova suparnica Hillary Clinton ne uzima zdravo za gotovo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO