Obama: Trump potkopava američku demokratiju

'Bolje je pobijediti. Ali kad izgubite, čestitate protivniku. Tako funkcionira demokratija', kazao je Obama (AP)

Američki predsjednik Barack Obama optužio je u četvrtak Donalda Trumpa da potkopava američku demokratiju, nakon što je republikanski kandidat za predsjednika rekao da su izbori 8. novembra namješteni u korist njegove protukandidatkinje Hillary Clinton te da možda neće priznati rezultate.

“Kad govori o namještanju bez ijednog dokaza, kad Trump postaje prvi kandidat velike stranke u američkoj historiji koji daje naslutiti da neće prihvatiti poraz, riječ je o ozbiljnoj stvari”, kazao je američki predsjednik na skupu podrške Hillary Clinton u Miamiju.

Problem je nastao nakon odgovora Donalda Trumpa u trećoj i posljednjoj debati kampanje protiv Hillary Clinton, u srijedu u Las Vegasu, na pitanje hoće li prihvatiti rezultat predsjedničkih izbora kakav god bio. “Vidjet ću u tom trenutku”, izjavio je republikanac, dodajući da želi održati napetost.

Najjači adut Clinton – bračni par Obama

“Bolje je pobijediti. Ali kad izgubite, čestitate protivniku. Tako funkcionira demokratija”, kazao je Barack Obama. “Nema načina da se lažiraju izbori u toliko velikoj zemlji. Pitam se je li Donald Trump ikad bio na nekom biralištu”, ironično je dodao Obama.

U četvrtak na skupu u Delawareu, gradu u Ohiju, Trump je pokušao popraviti štetu. “Prihvatit ću jasan rezultat izbora, ali prisvajam pravo da osporim i pokrenem sudski postupak u slučaju sumnjivog rezultata”, izjavio je.

“Poštivat ću pravila i tradiciju kojih su se držali svi moji prethodnici. Zaključak – pobijedit ćemo”, rekao je Trump.

Hillary Clinton, čiji su izgledi u anketama na najvišem nivou od jula, držala se diskretno u četvrtak, istaknuvši u prvi plan svoje glavne adute – bračni par Obama.

Izvor: Agencije 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO