Azil u Njemačkoj zatražilo 35 turskih državljana

Njemački medii su prije dvije sedmice objavili vijest da su osmerici turskih diplomata u Evropi poništeni diplomatski pasoši (AP)

Vlada Njemačke saopćila je kako je 35 nosilaca diplomatskih pasoša Turske zatražilo azil u Njemačkoj nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara 15. jula, za kojeg Turske vlasti optužuju pokret Fethullaha Gulena.

Na upit parlamentarnog zastupnika iz reda njemačke Partije zelenih Ozcana Mutlua, savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova te zemlje Gunter Krings u petak je saopćio da je 35 turskih državljana s diplomatskim pasošima zatražilo azil u Njemačkoj nakon julskoj pokušaja puča u Turskoj.

Dodao je da su u toj brojci uključeni i članovi porodica diplomata, koji također imaju tu vrstu pasoša.

Vlada će razmotriti zahtjeve

U saopćenju se navodi kako nadležni organi i tužilaštvo pomno razmatraju te zahtjeve i da će odluka o tome biti donijeta na bazi Evropskog sporazuma o readmisiji, koji je između Njemačke i Turske potpisan krajem 1957. godine.

Također se navodi da će njemačka Vlada svaki zahtjev pojedinačno razmatrati.

Nekoliko njemačkih medija je prije dvije sedmice objavilo vijest da su, zbog povezanosti s Gulenovim pokretom FETO, osmerici turskih diplomata u Evropi poništeni diplomatski pasoši, a da su među njima i tri diplomatska službenika Turske koji su zatražili azil u Njemačkoj.

Krugovi bliski njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova navode da se među tom trojicom nalazi i bivši turski vojni ateše u Berlinu Ayhan Dagli, koji se nakon isteka mandata nije vratio u Tursku i čije je prebivalište nepoznato.

Izvor: Agencije