Trump: Priznat ću rezultate ako pobijedim

Republikanski kandidat za predsednika SAD-a Donald Trump izjavio je u četvrtak da je spreman obećati da će prihvatiti izborne rezultate ako pobijedi, prenosi Tanjug ABC News.

“Želio bih obećati i obavezati se svim svojim glasačima i pristalicama i svim građanima SAD-a da ću u potpunosti prihvatiti rezultate ovih historijskih predsjedničkih izbora – ukoliko pobijedim”, rekao je Trump na predizbornom skupu u Delawareu.

Potom je, kako navode AFP i Reuters, napomenuo da će prihvatiti “čist izborni rezultat”, ali da zadržava pravo da ga ospori u slučaju da se rezultat može dovesti u pitanje.

Republikanski kandidat Donald Trump odbio je u srijedu na posljednjoj debati s demokratskom protivnicom Hillary Clinton reći da će priznati rezultate predsjedničkih izbora 8. novembra, izazivajući oštre reakcije analitičara.

“Reći ću vam tada, držat ću vas u napetosti”, kazao je Trump objašnjavajući da će pričekati dok ne odluči jesu li rezultati legitimni, prenosi agencija Hina.

Clinton je odgovorila: “Neka bude jasno što je rekao i što to znači: On ocrnjuje,  on ponižava našu demokratiju i ja sam zgrožena time da bi neko ko je kandidat jedne od dvije velike stranke zauzeo takav stav.”

U žestokoj debati koja je ovaj put bila više usmjerena na politička pitanja u odnosu na ranija sučeljavanja, Trump je optužio kampanju Hillary Clinton da je orkestrirala seriju optužujućih izjava žena koje su tvrdile da ih je milijarder neprimjereno, seksualno napadao.

Trump je kazao da su sve te priče “potpune laži” i sugerirao da iza njih stoji Clinton. Njenu kampanju nazvao je “ljigavom”.

‘Ponižavanje žena’

Clinton je rekla da su žene odlučile progovoriti nakon što je Trump u prethodnoj debati rekao da nikad nije nepozvan “navalio” na neku ženu.

“Donald misli da ga ponižavanje žena čini većim. Napada njihovo dostojanstvo, njihov osjećaj vrijednosti i ne mislim da postoji žena koja ne zna kako je to”, rekla je Clinton. Navela je i druge manjine kojima je Trump učinio zlo.

“To je obrazac. Obrazac podjela, vrlo mračne i na mnoge načine opasne vizije naše zemlje u kojoj potiče na nasilje, u kojoj aplaudira ljudima koji navaljuju i guraju i udaraju na njegovim skupovima. To nije Amerika”, poručila je.

Trump je pokušao preokrenuti silazni trend svoje kampanje. No, prema prvim reakcijama analitičara, to nije uspio u ovoj debati.

Poziv pristalicama

Njujorški biznismen je govorio kako se boji da će izbori biti namješteni i pozvao svoje pristalice da patroliraju biralištima kako bi spriječili izborne prevare.

Tokom 90 minuta kampanje dvoje kandidata imalo je argumentirane rasprave o pobačaju, pravu na oružje i imigraciji.

Snažno su ukrstili koplja oko utjecaja ruskog predsjednika Vladimira Putina na američke izbore. Clinton je Trumpa nazvala marionetom ruskog predsjednika, a Trump je kazao da ju je Putin mnogo puta nadmudrio.

Clinton je rekla i da se Trump ponašao vrlo “kavaljerski” s nuklearnim oružjem te da mu ne bi trebalo povjeriti šifre za to oružje.

Kandidati su kazali i da bi u Vrhovni sud imenovali kandidate koji zastupaju njihove stavove o pravu na pobačaj, odnosno zabrani pobačaja.

Vodstvo Clinton

Clinton i Trump nisu se rukovali ni na početku ni na kraju debate održane na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu.

Trump je tokom sučeljavanja protukandidatkinju nazvao “opakom ženom”.

Hillary Clinton, prema anketama, vodi i na nacionalnom nivou, kao i u saveznim državama u kojima je bilo neizvjesno ko će pobijediti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO