Tromjesečni Erdogan iz Sudana

Erdogan iz Sudana se rodio dan nakon neuspjelog vojnog  puča u Turskoj (Al Jazeera)
Erdogan iz Sudana se rodio dan nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj (Al Jazeera)

Početkom ove godine Nizar Hassan iz Sudana donosi odluku, još dok mu je supruga bila u prvim mjesecima trudnoće, da će svom djetetu dati ime Erdogan, iz poštovanja prema “plemenitosti” turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ali, njegova želja postaje još jača kada je u julu začuo plač svog sina, koji je rođen prvo jutro nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj.

Kada se Nizar oženio, krajem 2014. godine, obećao je svom ocu, velikom simpatizeru turskog predsjednika, da će prvom djetetu dati ime Erdogan.

Hassan Samani, Nizarov otac, kaže da su u “noći vojnog udara pronašli najbolji način da izrazimo poštovanje prema turskom predsjedniku tako što ćemo novog člana porodice nazvati po njemu”.

Samani, koji radi kao policijski zvaničnik, kaže da su to učinili zbog toga “što je ovaj čovjek osvijetlio obraz cijeloj muslimanskoj zajednici. On je podigao Tursku na noge i stavio je u rang razvijenih država.”

Poboljšani tursko-sudanski odnosi

Aisha Hassan, majka malog Erdogana, također je bila ponosna zbog imena, ali bi je još više radovalo, kaže ona, da njen prvorođeni sin ponese i osobine osobe po kojoj je dobio ime.

Početkom jula, Ankara i Istanbul suočili su se s pokušajem vojnog udara, kojeg je izveo dio vojne strukture lojalan organizaciji Fethullaha Gulena.

Građani Turske suprotstavili su se tom pokušaju, dok su ga sve političke stranke osudile, što je dovelo do njegovog neuspjeha.

U augustu je sudanski predsjednik Omar al-Bashir odgovorio na zahtjev turskog kolege da se uprava nad dvije škole, koje su dio organizacije Gulena, povjeri privatnoj firmi pod nadzorom Ministarstva obrazovanja i odgoja.

Još od dolaska Partije pravde i razvoja na vlast 2002. godine odnosi između Turske i sudanske vlade znatno su se poboljšali, dok su turske investicije u Sudan povećane na dvije milijarde dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO