EU osuđuje ruske i sirijske napade na civile u Halepu

Evropsko vijeće oštro osuđuje djelovanje Rusije i sirijsklog režima u Halepu (Reuters)
Evropsko vijeće oštro osuđuje djelovanje Rusije i sirijsklog režima u Halepu (Reuters)

Lideri Evropske unije na samitu u Briselu, koji je počeo u četvrtak navečer, razmatraju nacrt saopćenja u kojem bi osudili napade sirijske i ruske vojske na Halep i zaprijetili novim sankcijama ako bi se to nastavilo.

“Evropsko vijeće oštro osuđuje napade sirijskog režima i njihovih saveznika, odnosno Rusije, na civile u Halepu”, navodi se u nacrtu zaključaka samita, u koji je Reuters imao uvid.

“Odgovorni za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima moraju odgovarati”, kaže se u nacrtu.

Najave sankcija i prije samita

EU razmatra sve opcije, uključujući dalje restriktivne mjere prema pojedincima i firmama koje podržavaju režim ako bi se sadašnja situacija nastavila, prenosi agencija.

Sirijska vojska je ranije saopćila da je na snagu stupilo unilateralno primirje, koje podržava Rusija, kako bi se ljudima omogućilo da napuste opkoljeni istočni Halep, što pobunjenici odbacuju i tvrde da se pripremaju za kontraofanzivu, navodi Reuters.

EU ostavlja otvorenim sve mogućnosti, uključujući i dodatne sankcije protiv Rusije, ako se nastave napadi na Halep, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk prije početka samita 28 zemalja članica EU-a.

“Razgovarat ćemo o Rusiji i njenoj ulozi u Evropi i našem susjedstvu. Teško je, ako nije i nemoguće, razgovarati o tome a ne osvrnuti se na sadašnje napade na civile i bolnice u Halepu. Danas neće biti odluka, ali želim naglasiti da će EU držati sve opcije otvorenima, uključujući i sankcije, ako se ti zločini nastave”, izjavio je Tusk.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je da je “neljudski ono što se događa u Halepu”.

May: Gnusni zločine u Siriji

“Mora se uspostaviti primirje“, rekla je ona.

I britanska premijerka Theresa May, kojoj je ovo privi samit EU-a, vrlo je oštro kritizirala Rusiju.

“Moramo pokazati jedinstvo i snažnu evropsku poziciju o ruskoj agresiji. Moramo zajedno nastaviti pritiskati Rusiju da zaustavi gnusne zločine u Siriji“, rekla je ona, dodajući da je uloga Rusije u Siriji stavljena na dnevni red samita na britanski zahtjev.

Izvor: Agencije


Povezane

I dalje bjesni bitka za najveći grad Sirije -Halep. Al Jazeera je imala ekskluzivan pristup prvim borbenim linijama gdje snage opozicije kažu da su zaustavile nekoliko napada vladinih snaga.

Prošle su dvije godine od prvih demonstracija protiv sirijske vlade. U početku su bile mirne, ali nakon brutalnog obračuna vlasti sa demonstrantima, sukob se pretvorio u rat. Rješenje rata još nije na vidiku, a zemlja je podijeljena. Zeina Khodr posjetila je grad Halep, gdje stanovnici, zbog podjela, svakodnevno rizikuju živote.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO