U Izmiru uhapšen brat Fethullaha Gulena

Gulen navodi da Erdogan koristi neuspjeli puč da bi sebe predstavio kao heroja (Reuters)

Turska policija u Izmiru danas je slobode lišila Kutbettina Gulena, brata Fethullaha Gulena kojem Anakara pripisuje vođenje organizacije Fetullahci (FETO).

Pripadnici policijskog Odjela za borbu protiv terorizma na bazi obavještajnih saznanja pronašli su traženog Kutbettina Gulena u kući njegovih rođaka u distriktu Gaziemir u Izmiru, a tom prilikom je traženi lišen slobode i predat nadležnim organima na dalje procesuiranje, javlja Anadolija.

Kutbettin Gulen se od ranije nalazi na listi traženih osoba u Turskoj, a na teret mu se, između ostalog, stavlja optužba za članstvo u organizaciji FETO.

Organizacija koju Ankara zove FETO, tereti se za niz krivičnih djela u Turskoj, uključujući prisluškivanja najviših zvaničnika i pokušaj svrgavanja legalne i legitimne turske vlasti posredstvom pripadnika te organizacije koji su proteklih godina, prema turskoj vlasti, tajno infiltrirani u sve institucije Turske.

Ankara za neuspjeli puč izveden 15. jula krivi sljedbenike imama Fethullaha Gulena, koji se nalazi u samonametnutom izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Niz sudskih postupaka

Nakon toga u Turskoj su intenzivirane istrage o toj mreži protiv koje je već pokrenut niz sudskih postupaka.

Turska je formalno od Sjedinjenih Američkih Država ranije tražila izručenje Fethullaha Gulena. On živi u egzilu u Pennsylvaniji i demantuje da je umiješan u pokušaj puča.

Gulen, također, kaže da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koristi neuspjeli puč da bi sebe predstavio kao nacionalnog heroja.

Izvor: Agencije