Smeće zatrpava ulice Bejruta

Ulice Libana ponovo su zatrpane gomilama smeća, svega šest mjeseci nakon što je okončana prethodna kriza s odlaganjem otpada.

U martu su ponovo otvorene dvije stare deponije, a vlada je najavila otvaranje pogona za reciklažu.

Ljekari upozoravaju na moguću zdravstvenu krizu.

Članovi porodice Fayyada Ayyasha nakon što se vrati s posla i iz škole, sjede ispred kuće i uživaju u pogledu koji se pruža na južni dio grada.

No, u posljednjih nekoliko godina, život tu i nije tako lijep. Sva Fayyadova djeca su se razboljela i redovno moraju uzimati lijekove, a sve zbog problema u vezi s odlaganjem otpada u Libanu koji traje od prošlog ljeta, kada je zatvorena glavna deponija.

Zbog toga je ponovno otvoreno odlagalište nedaleko od njegove kuće. U međuvremenu, ta deponija je zatvorena i zatrpana zemljom. Ali, Ayyash kaže kako je njegova porodica i dalje bolesna.

„Deponija je zatvorena prije pet mjeseci, ali smrad se još osjeća. Govore nam da se otad ovdje više ne odlaže, ali nije nam jasno zašto još toliko smrdi“, kazao je Ayyash.

Neugodan miris bio je toliki da se početkom godine porodica Ayyash morala preseliti u drugi dio grada. Nakon što su nekoliko mjeseci plaćali kiriju, ostali su bez novca i morali su se vratiti svojoj kući.

„Odlagalište je sada zatvoreno, ali postoji bojazan da bi se ponovno moglo otvoriti, jer širom Libana smeće zatrpava ulice. Iz Ministarstva zdravlja upozoravaju na moguće širenje zaraza“, javlja reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Gomile smeća zatrpale su ulice u 46 libanskih općina.

Narod je ljut, a ljekari zabrinuti

Tek šest mjeseci nakon okončanja prošle krize, ulice su i dalje prepune smeća. U martu je vlada donijela trogodišnji plan, kojim se predviđa ponovno otvaranje dva odlagališta, ali i izgradnja novih pogona za reciklažu.

Većina tih obećanja nije ispunjena. Narod je ljut, a ljekari zabrinuti.

„Osnovna infrastruktura je uistinu loša. Prijeti velika opasnost za zdravlje ne samo ljudi, nego i životinjama i biljkama“, rekao je ljekar Abdul Rahman Bizrii.

Nekoliko općina samostalno je pokrenulo projekte reciklaže, ali mnogi su rješenje potražili u spaljivanu smeća, čak i u naseljenim područjima.

Neka istraživanja pokazala su da je zagađenje u tim područjima i do 400 puta veće od zagađenja u industrijskim zonama.

Broj bakterijskih i virusnih infekcija u odnosu na prethodne godine porastao je za 30 posto. Porodica Ayyash zna to vrlo dobro. Ali, nemoćni su da bilo šta promijene.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Gomile smeća ponovno su zakrčile ulice Bejruta, pola godine nakon višemjesečne krize. Dva sporna odlagališta ponovno su otvorena u martu, a građanima je obećana gradnja novih kapaciteta za recikliranje i odlaganje otpada. Ali, kako Imtaz Tyab izvještava iz glavnog grada Libana, većina obećanja nije ispunjena, a strpljenje građana je na izmaku.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO