SAD: Zdravstvo bitno predizborno pitanje

Četiri od deset gradova u okrugu Lee u saveznoj državi Arkansas živi ispod linije siromaštva. Ekipa Al Jazeere posjetila je gradić Marianna i ispitala zašto su ekonomija i zdravstveno osiguranje važna pitanja uoči predsjedničkih izbora.

Anita Walker pomno prati predsjedničku kampanju. Zdravstveno osiguranje jedno je od glavnih pitanja na predstojećim izborima, a pogotovo za stanovnike okruga Lee, u saveznoj državi Arkansas.

Anita je njegovateljica i brine se za svoju sestru Vanessu kojoj je potrebna stalna briga nakon što je prije 15 godina pala u komu. No, i Anita boluje od dijabetesa i ima hroničnu bol u ramenu, zbog posla kojim se bavi.

Kaže kako je morala čekati godinu da ostvari pravo na osiguranje koje ima prema zakonu poznatom kao Obamacare. No, i pored toga, drago joj je što ta mogućnost postoji.

„To rješenje nije savršeno, ali je možda način da se dođe do njega. Da postignemo nešto što u protivnom ne bismo uspjeli“, rekla je Anita Walker.

No, u mjestima poput okruga Lee, osiguranje nije dovoljno.

„Svejedno je i ako imate najbolje osiguranje na svijetu, ako ne postoje lokalne zdravstvene ustanove, ono ne igra nikakvu ulogu“, smatra Walker.

Nakon što je mjesna bolnica zatvorena, u cijelom okrugu Lee nema više nijedne zdravstvene ustanove tog tipa.

Lakše uz Obamacare

Taj problem pokušava nadomjestiti klinika koju vodi doktor Harry Michel. Većina njegovih pacijenata su stariji ljudi izuzetno niskih primanja. Time je njegov posao dodatno otežan, ali doktor Michel ističe kako je lakše raditi nakon usvajanja Obamacarea.

„Promjena je drastična, najveći broj naših pacijenata nije osiguran“, navodi Michel.

Vera King također ima dijabetes. To je najčešća bolest pacijenata koji dolaze na kliniku.

„Ne hranimo se pravilno. Neki to ne mogu priuštiti. Zdrava hrana je vrlo skupa“, kazala je King.

Stanovnici jednog od najsiromašnijih okruga u Sjedinjenim Državama nadaju se da će novi predsjednik nastaviti politiku svoga prethodnika.

Izvor: Al Jazeera