Njemački ministar za Dablinsku konvenciju

De Maizere želi da se Dablinska konvencija ponovo primjenjuje (AP)
De Maizere želi da se Dablinska konvencija ponovo primjenjuje (AP)

Njemačka želi da se vrati regulativa Europske unije prema kojoj azilanti moraju biti vraćeni u prvu članicu bloka u koju su ušli, rekao je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, prenose agencije.

„Želio bih da se Dablinska konvencija ponovo primjenjuje i to ću iznijeti na sastanku sa ministrima unutrašnjih poslova EU kasnije tokom oktobra“, rekao je on.

Dablinska regulativa je suspendirana za Grčku 2011. godine.

„Od tada je EU pružila značajnu podršku i to ne samo finansijsku za poboljšanje procedura za azilante“, naglasio je njemački ministar.

Negodovanje Atine

On je, također, u augustu navodio kako je neophodno ponovo vratiti Dablinske regulative, što je izazvalo negodovanje zvanične Atine.

Grčka napominje kako već ima problem sa više od 60.000 izbjeglica i migranata blokiranih u toj državi nakon što su zemlje takozvane balkanske rute zatvorile svoje granice.

De Maiziere je istakao kako je svjestan „snažnog reagiranja“ Grka, te kako je Grčka suočena sa velikim brojem izbjeglica i migranata kao prva članica EU na njihovom putu.

„Međutim, to ne poništava potrebu da se ponovo uvedu Dablinske regulative“, kazao je i dodao kako ne primjenjivanje konvencije već izaziva kritike u Njemačkoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO