Rohinje žive u strahu od odmazde

Nakon ubistva devet policajaca, granica između Mijanmara i Bangladeša je zatvorena. Za zločin su optuženi Rohinja muslimani iz Mijanmara. Zbog toga stotine hiljada Rohinja koji žive u izbjegličkim kampovima u Bangladešu brinu za sudbinu svog naroda.

Gotovo pola miliona izbjeglica Rohinja u Bangladešu plaši se da bi njihovi sunarodnjaci u Mijanmaru mogli biti meta odmazde.

“Pokušavamo stupiti u kontakt s našim narodom u Mijanmaru, ali nema nikakvih vijesti. Ljudi su ovdje zabrinuti zbog onoga šta bi im se moglo dogoditi”, kazao je Abdul Hafez, upravnik izbjegličkog kampa.

Nakon nasilja u Mijanmaru početkom 90-ih, Rohinje su bile primorane bježati u Bangladeš. Tu žive u izuzetno teškim uslovima. Mnogi od njih pokušavaju ilegalno prebaciti u Maleziju. Neki od njih stradaju u okeanu, a drugi završavaju u roblju. Asheya je u Bangladeš došla prije 30 godina i njen život je mnogo bolji od onog koji je ostavila u Mijanmaru.

“Nisam više mogla trpjeti zlostavljanje i način na koji su nas tretirali. Čak i sada do nas dopiru priče o tome kako tamo muče Rohinje”, kazala je Asheya Khatun.

Pogranični zatvor

“Nakon napada na policiju u Mijanmaru, granica je u potpunosti zatvorena. S druge strane dopiru zvuci helikoptera. Lokalno stanovništvo kaže kako se noću ne može spavati od pucnjave”, javlja reporter Al Jazeere Maher Sattar.

Parveen Akter živi nedaleko od granice i kaže kako se često osjeća kao da je zarobljena.

“Graničari nas upozoravaju da ne idemo prema granici, pa čak ni ako naša stoka ode na tu stranu. Rekli su nam da nas neko može ustrijeliti”, rekla je Akter.

Rohinje se ni u Bangladešu ne osjećaju dobrodošlima. S porastom napetosti u Mijanmaru, očekuje se i dolazak novih izbjeglica, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vlasti države Rakhine srušit će hiljade navodno ilegalno izgrađenih objekata, među kojima i džamije, u gradovima gdje žive Rohinje.

Published On 21 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO