Malala pozvala muslimane da se ujedine

Većina onih koji pate od ovih ratova su muslimani, istakla je Malala (EPA)

Mlada Pakistanka Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir, pozvala je muslimane da se pridržavaju “istinske poruke islama” i ujedine kako bi zaustavili ratove u svojim zemljama, posebno u Iraku.

“Mi ne možemo razmišljati o ulaganju u budućnost ove regije a da ne pozovemo na okončanje bombardiranja i napada”, rekla je ona na otvaranju konferencije o budućnosti žena i njihovom mjestu u razvoju, u Sharjahu, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zatražila je od muslimana da “slijede istinsku poruku islama”, koji se zalaže za mir, podsjećajući da su “većina onih koji pate od ovih ratova muslimani”, aludirajući na sukobe koji razdiru posebno Siriju, Irak i Jemen, prenosi agencija Fena.

Generalizacija obrazovanja

“Ne mogu prestati misliti na ovih 500.000 djece u Mosulu, koji su pod prijetnjom da mogu biti uzeti kao ‘ljudski štit'”, rekla je Malala o drugom po veličini gradu u Iraku, koji kontrolira oružana grupa Islamska država Irak i Levant od 2014. godine, gdje su iračke sigurnosne snage ove sedmice počele ofanzivu.

Devetnaestogodišnja Malala, koja se bori za prava djevojčica na obrazovanje, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2014. godine, nakon što su je talibanski napadači teško ranili u glavu.

U Sharjahu je ponovo pozivala na generalizaciju obrazovanja, posebno djevojčica, da bi se “promovirali mir i napredak” u muslimanskim zemljama, naveo je AFP.

Izvor: Agencije